Svet

​KOMBINOVANA STRATEGIJA: Ovo je glavni plan SAD u slučaju rata protiv Rusije i Kine

Iako je postojeća pretnja po nadmoć SAD sofisticiranija nego njene prethodnice iz vremena Hladnog rata, ona je i značajno suženih oprativnih i kvantitativnih dometa

Objavljeno: 29.04.2017. 06:00h
Foto: Vojska SAD; Autor: Reuters
U slučajevima kada se našla suočena s protivnicima po snazi ravnim ili čak superiornim u odnosu na njene kapacitete, Amerika je ulagala ogromna sredstva u novu generaciju oružja kojom je vraćala sopstvenu ulogu nadmoći. Savremeni napor Ministarstva odbrane SAD-a već je dobio naziv treće strategije protivteže, u odnosu na dva prethodna talasa pojačanog investiranja u vojnu tehnologiju koja su svojevremeno predstavljala odgovor na slične sovjetske prodore.  

Prve dve strategije bile su usmerene na rešavanje pitanja sovjetske konvencionalne nadmoći u odnosu na NATO pakt na evropskom kontinentu. Sovjetska doktrina se oslanjala na superiornost u redovnom naoružanju kojim bi se postigla brza pobeda pod štitom sopstvenih nuklearnih snaga koje bi odvraćale protivnički nuklearni napad. Prva američka strategija oslanjala se na rapidnu izgradnju nuklearnog potencijala SAD u vreme kada Sovjetski Savez još uvek nije imao značajan nuklearni kapacitet. Nakon što ga je stekao, ova strategija je izgubila smisao. 

Druga strategija protivteže oslanjala se na razvoj preciznih, stelt, vazdušnih napada, nadziranje protivnika, i opsežan obaveštajni rad u cilju pariranja njegovoj konvencionalnoj superiornosti. Najpoznatiji element ove doktrine bio je koncept vazdušno-kopnene bitke, koji je nastojao da do krajnjih granica iskoristi američku vazdušnu superiornost u zaustavljanju prodora sovjetskih kopnenih snaga. 
 
U današnje vreme, Rusija, ali i mnoge druge reagionalne ili globalne sile, ulažu značajna sredstva u unapređivanje svojih borbenih sposobnosti, taktika, tehnika, i organizacije, ne bi li dostigli još uvek postojeću američku vojnotehničku prednost, i razvili sposobnost za vođenje ofanzivnog konvencionalnog rata. Postalo je jasno da je tim kretanjima neophodno suprotstaviti adekvatan američki odgovor. 

Godine 2014. američko Ministarstvo odbrane objavilo je Inicijativu za odbrambene inovacije koja će postati jezgro treće strategije protivteže. Napori SAD sada se usmeravaju na polja robotike, automatizovanih sistema, minijaturizacije, velikih baza podataka, i naprednih tehnologija proizvodnje, uključujući 3D štampu. 

Ipak, postojeća inicijativa za sada ostaje na nivou liste tehnoloških želja. Prve dve strategije pokazale su se kao uspešne između ostalog i zbog mogućnosti tehnologa i vojnih planera da biraju s liste postojećih naučnih dostignuća ona koja se najbolje uklapaju u njihove potrebe i planove. Oslanjali su se na primenjenu, a ne eksperimentalnnu nauku. 

Američka vojska; Autor: AP

Iako je postojeća pretnja po nadmoć SAD sofisticiranija nego njene prethodnice iz vremena Hladnog rata, ona je i značajno suženih oprativnih i kvantitativnih dometa. Rusija raspolaže dovoljnim snagama da ugrozi svoje neposredne susede, ali ne i za nekada zamišljani marš do Atlantika. Kina može da parira do nivoa prvog ili drugog lanca ostrva u Pacifiku, ali ne može da dominira Istočnom Azijom. Prema tome, strateški problem koji leži pred američkim planerima jeste zaobilaženje sistema odbijanja i odvraćanja usmerenih na SAD i njihove saveznke, u cilju suprotstavljanja ograničenim ofanzivnim kapacitetima protivnika. 

Mnogi kapaciteti treće stretegije već postoje. SAD i brojni NATO saveznici u upotrebu uvode novi lovac F-35. Inovativne karakteristike koje on donosi, poput naprednog seta senzora, sistema za elektronsko ratovanje, sposobnosti deljenja informacija, i preciznog oružja, stvoriće potpuno novo ratno okruženje. Nije ni čudo što su prvi njegovi modeli u upotrebu ušlu na Britanskim ostrvima i na zapadnom Paficiku. Potpunu transformaciju doneće usklađivanje komunikacije između F-35 i starijih vazduhoplova četvrte generacije.   

Američki F-35; Izvor: Wikipedia Creative Commons

Još jedan element treće strategije je robusna protivraketna odbrana, kako protiv strateških, tako i protiv taktičkih balističkih projektila. Kina, Rusija, Severna Koreja i Iran se oslanjaju na masivni početni salvo balističkih i krstarećih raketa u prvim minutima sukoba, čijim bi udarom oblikovali izgled i tok čitavog rata sa zapadnim silama. 

Kao što je Izrael već pokazao, mudra upotreba protivraketne odbrane može da izazove velike probleme protivničkim stratezima. SAD već raspoređuju nove anti-raketne sisteme, poput Aegis-a, na svoja plovila ali i na evropsko i južnokorejsko kopno. 

Nova testiranja nagoveštavaju da bi moćno lasersko i elektromagnetno oružje moglo da uđe u upotrebu već tokom naredne decenije. Oružja direktne energije bi u potpunosti izmenila cenu sukoba, u korist strane koja se brani. 

Američki THAAD u Južnoj Koreji; Autor: Reuters

Na kraju, američka vojska ima u planu niz kratkoročnih modernizacija za svoje tenkove, oklopna vozila, artiljeriju, i raketne sisteme dugog dometa u okviru kopnenih jedinica kojima bi na taj način značajno povećali borbenu snagu. Mogućnost savladavanja prvog ruskog konvencionalnog udara je izuzetno važna, budući da Moskva ne raspolaže pozamašnim rezervama. Ukoliko Amerika i njeni saveznici zaustave Prvu gardijsku tenkovsku armiju, hendikepirali bi svaki budući napad Rusa na NATO. 

Zabavno je posmatrati treću strategiju protivteže kroz prizmu futurističkih robota, svetlosnih sablji, X-wing letelica, i Zvezda smrti. U stvarnosti, dobar deo kapaciteta neophodnih za njenu primenu su ili u razvoju, ili u poodmakloj fazi ispitivanja. Potrebna je rešenost da se postojeća sredstva proizvedu i razmeste u dovoljnom broju i budžetska stabilnost za njihovu nabavku i održavanje. 
 

(National Interest)
 
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Vojska SAD; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Vojska SAD; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Vojska SAD; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Vojska SAD; Autor: ReutersSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS