DRUŠTVO

POSLALA PORUKU ŽENAMA ŠIROM SVETA: Ispovest Saudijke koja je osvojila Mont Everest i vrhove šest kontinenata!

"Ja sam živi dokaz tvrdnje da čovek može da postigne šta god poželi ukoliko se tome zaista posveti. Ko bi pre samo nekoliko godina mogao da pomisli da će se jedna žena iz Saudijske Arabije popeti na najviši vrh sveta?"

Objavljeno: 01.05.2017. 11:44h
Foto: Raha Moharak sa saudijskom zastavom na Mont Everestu; Autor: Profimedia
Raha Moharak se popela na najviše vrhove šest od sedam svetskih kontinenata i postala prva žena iz Saudijske Arabije, i arapskog porekla uopšte, koja se uspela ne Mont Everest. 

Prilikom uspona na vrh Mekinli na Aljasci, Raha i njen tim su zapali u teškoće usled snežne oluje koja je izbila praćena izuzetno niskim temperaturama i snažnim vetrom. Jedva su izbegli udar lavine. "Bilo mi je potrebno više od godinu dana da prevaziđem stres koji sam tad pretrpela", priseća se neuspele ekspedicije iz 2015. godine.  
 
Taj poduhvat bio je do sada najteži test za tridesetjednogodišnju Arapkinju koja trenutno živi u Dubaiju. Fizičke, mentalne, i društvene prepreke, ipak, nisu je sprečile da se popne na mnoge od najviših vrhova sveta, uključujući i sam Mont Everest. 

"Ja sam živi dokaz tvrdnje da čovek može da postigne šta god poželi ukoliko se tome zaista posveti. Ko bi pre samo nekoliko godina mogao da pomisli da će se jedna žena iz Saudijske Arabije popeti na najviši vrh sveta?"

Uspon na Mekinli će pokušati po drugi put čim obezbedi sponzora za novu ekspediciju. Biće to za nju sedmi najviši vrh na sedmom kontinetu na koji se ispela, nakon što je savladala Kilimandžaro, Mont Everest, Vinson, Elbrus,  i Akonkagvu. 

"U više navrata sam sebi postavljala pitanje da li mi je sve to potrebno, i nije li mudrije da prepustim inicijativu nekom drugom, nekom ko nije Saudijac? Ipak, potreba da se dokažem pred samom sobom i da ostvarim svoj san je bila mnogo jača od impulsa da odustanem." 

Raha Moharak; Autor: Profimedia

Moharak za sebe kaže da je bila hrabro, smelo, i butnovno dete. Njenim roditeljima je od početka bilo jasno da se razlikuje od svojih vršnjaka. U potrazi za ostvarenjem svojih snova, ona je razbila brojne mitove o saudijskim ženama. 

Nakon diplomiranja i tri godine rada, našla se pred životnim raskršćem: roditelji su je pozvali da se vrati u Saudijsku Arabiju. Očekivali su da se njihova ćerka mane karijere, nađe odgovarajućeg partnera, i uda se. Ona je, međutim, imala sasvim drugačije namere. 

"Nije mi bio cilj da razbijem bilo kakve stereotipe, osim onih o meni samoj. Zašto bih živela život u skladu s tuđim društvenim očekivanjima?" 

Iako nije imala ništa protiv udaje, ideja "stopiranja života" dok s tim ne završi bila joj je od početka odbojna. 

"Koja devojka ne bi želela princa na belom konju? Ni ja se po tome ne razlikujem od ostalih, samo mislim da nema smisla da ga dokono čekam. Ta ideja mi je veoma smešna." 

Ona priznaje da je povratak u Saudijsku Arabiju 2011. umalo bio katastrofalan. Navikavši na aktivan sportski život u inostranstvu, ona nije mogla da se pomiri s ograničenjima koja su je sačekala po povratku kući. 

Raha Moharak na Mont Everestu; Autor: Profimedia

KAKO JE SVE POČELO

Neverovatna priča ove žene počela je u jednom običnom razgovoru s prijateljicom koja je uzgredno pomenula planinarenje. Ono joj je momentalno privuklo pažnju, kao disciplina koja spaja atletske sklonosti s avanturističkim duhom. 

Kada je svoje planove otkrila prijateljima, oni su bili uvereni da se šali. Ipak, njihov skepticizam ju nije omeo. 

"Nisam htela da dopustim da mi iko drugi određuje granice mogućeg." 

Moharakova zahvalnost duguje i svojoj porodici koja nikada nije pokušala da utiče na njen avanturistički duh. Ipak, s planinarenjem se nisu u početku složili. U dugačkom mejlu koji je poslala ocu, objasnila je nameru da se popne na Kilimandžaro, prvi od svetskih vrhova koje će kasnije osvojiti. 

"Pisala sam mu rekavši da je njegovo učenje u mene usadilo veru u nepobedivost. On me je naučio da verujem u sebe, svoje sposobnosti i snove. Kako onda da mi kaže da se manem nečega u šta verujem i što želim?"

Nakon par meseci ubeđivanja, prihvatila se puta na Kilimandžaro. 

"Moji roditelji su me gledali kako ronim, skijam, videli su me povređenu, a šavovima, previjenu u urgentnom centru.Prema tome, nije im bilo tešo da se naviknu na moj novi hobi". 

Raha Moharak nakon osvajanja Mont Everesta; Autor: Profimedia

PODRŠKA I KRITIKE

Roditelji su joj tako postali izvor stalne podrške. 

"Sve vreme su se birnuli, oko moje bezbednosti, oko kulturoloških implikacija onoga što radim, nisu bili sigurni šta da očekuju, ali su sve vreme bili uz mene." 

Rekacije sredine su bile raznolike. Bliski prijatelji Moharakove nisu se previše začudili njenoj najnovijoj strasti. 

"Nekima se sve ovo od početka nije sviđalo. Rekli su da nanosim ljagu porodici", objašnjava ona, dodajući da je bilo i blažih kritika."Zašto ne možeš da budeš kao sve ostale devojke, zašto moraš da se razlikuješ", neki bi je pitali. 

Na kraju, uprkos svim preprekama, Raha Mohakar se decembra 2011. popela na Kilimandžaro, na kraju ekspedicije koju je platila sopstvenim novcem, nakon nekoliko meseci samostalnih priprema. 

Pored kondicionog teninga, ona je na internetu istraživala tajne planinarskog sporta kako bi pripremila svoje telo i svoj um za buduće izazove. 

"Budući da u tom trenutku nisam imala nikakvo praktično iskustvo u planinarenju, poduhvat mi je pao teško, u emotivnom i u fizičkom pogledu."  

Najteže od svega bila joj je aklimatizacija na niske temperature velikih visina. U jednom času, našla se na ivici smrti jer joj je temperatura pala ispod metaboličkog minimuma. 

Na kraju puta koji je završila uz nemalu pomoć ostalih članova tima, ugledala je sunce koje joj je polako topilo led sa lica. Usledila je euforija izazvana jedinstvenim pogledom koji se pruža s najvišeg vrha Afrike. 

"U tom času, shvatila sam da mi je planinarenje sudbina." 

Nakon uspešnog osvajanja Kilimandžara, Moharakova je postala nezaustavljiva. Popela se na osam vrhova u rasponu od 12 meseci. U istoriju je  ušla 2013. godine, kao prva Arapkinja koja se uspela na krov sveta, Mont Everest. 

Raha Moharak; Autor: Profimedia

PORUKA SAUDIJSKIM ŽENAMA

MOharakova se nada da će njena priča inspirisati žene da ostvare svoje namere i preispitaju položaj u kome se nalaze. 

"Stvari se menjaju, ali ne dovoljnom brzinom." 

U poslednje vreme, ona radi na svojoj prvoj knjizi koja se ne bavi planinarenjem, već prevazilaženjem prepreka u ostvarivanju svojih snova. 

Roditelji su joj ponosni i nakon svega veruju da je njihova ćerka sposobna na sve. 

Kao borac za ravnopravnost polova, Moharakova koristi svaku priliku da promoviše žensko učešće u sportu. 

Veruje da je bitno obrazovati devojčice i objasniti im da nisu manje vredne od dečaka. 

"Moj doprinos društvu je mali, ali se nadam da će pokazati kako je moguće ostvariti svoje snove ukoliko smo dovoljno hrabri da za njima posegnemo." 

"Lako je osvajati planinske vrhove, ali je teško menjati mentalitet ljudi", zaključuje one.
 
(Middle East Eye)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Raha Moharak sa saudijskom zastavom na Mont Everestu; Autor: ProfimediaSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Raha Moharak sa saudijskom zastavom na Mont Everestu; Autor: ProfimediaSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Raha Moharak sa saudijskom zastavom na Mont Everestu; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK KOLUMNA Enio Morikone: Ovoliko znam o životu...

Raha Moharak sa saudijskom zastavom na Mont Everestu; Autor: ProfimediaSvet

TERORISTIČKI NAPAD U KABULU: Ubijeni svi napadači, Islamska država preuzela odgovornost (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS