Svet

GRČKA ODOBRILA NOVE MERE ŠTEDNJE: Smanjenje penzija u zamenu za otpis duga

Grčki ministar finansija Euklid Cakalotos izjavio je kako su "pregovori okončani" kao i da je postignut preliminarni tehnički dogovor sa kreditorima

Objavljeno: 02.05.2017. 11:47h
Foto: Prvomajski protesti protiv smanjenja penzija (Atina, Grčka); Autor: Reuters
Grčka vlada je saopštila jutros da je postigla dogovor s međunarodnim kreditorima o uslovima za novi paket pomoći, posle višemesečnih pregovora. Uslovi za paket pomoći, između ostalog, uključuju nove mere štednje među kojima je planirano i ponovno smanjenje penzija u 2019. godini, kao i obaveza da se održi visok primarni budžetski suficit pošto sadašnji program bude završen sledeće godine.Grčki ministar finansija Euklid Cakalotos izjavio je kako su "pregovori okončani" kao i da je postignut preliminarni tehnički dogovor koji levičarska vlada premijera Aleksisa Ciprasa treba da odobri do sredine maja, kako bi ministri finansija evrozone mogli da odmrznu fondove za planirani sastanak 22. maja.
 
Cakalotos je istakao kako je sada izvesno da će Grčka dobiti otpis dela duga od kreditora, što je od ključne važnosti za oporavak ekonomije zemlje.

Atina pokušava da postigne kompromis sa kreditorima kako bi odblokirala tranšu pomoći kojom će otplatiti 7 milijardi evra ujuču. Pod pritiskom međunarodnih kreditore - EU, ECB, i MMF - vlada je pristala da smanji budžetske izdatke za dodatnih 3.6 milijardi evra u 2019. i 2020. godini.

Euklid Cakalotos; Autor: Reuters

Ciprasova vlada pristala je na smanjenja penzija i poreskih olakšica u proseku za 9 odsto, pod uslovom da se odobri povećanje ekvivalentne sume za pomoć siromašnima. Takođe, Cipras je podvukao kako neće odobriti nove mere štednje ukoliko ne bude Grčkoj ne bude garantovan otpis dela duga.

Pored mera štednje, Atina traži i kontramere kao što su odobrenje budžeta od 260.000 evra za pokrivanje troškova obroka i nege parovima za prvo i drugo dete, kao i 240.000 evra za otvaranje novih radnih mesta i javne investicione programe.

Prvomajski protesti protiv smanjenja penzija (Atina, Grčka); Autor: Reuters

Najveća grčka opoziciona partija, konzervativna Nova demokratija, saopštila je danas da neće podržati sporazum zvanične Atine i njenih kreditora kada on stigne na dnevni red parlamenta.

"Nećemo glasati za nove mere štednje koje smanjuju penzije i povećavaju poreze u Grčkoj", rekao je portparol Nove demokratije Vasilis Kikilijas za agenciju Rojters.

Reuters, Kafić u Atini

Na prvomajskim demonstracijama u Atini protiv novih mera štednje učestvovalo je oo 10.000 ljudi, a generalni štrajk zakazan je za 17 maj.

Grčka zavisi od međunarodne pomoći od 2010. godine i da bi dobila sredstva morala je u više navrata da smanji plate i poveća poreze tokom prethodnih sedam godina. Produbljena recesija izbrisala je četvrtinu privrede, a svaki četvrti zaposleni ostao je bez posla.
 
(Newsweek.rs)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Prvomajski protesti protiv smanjenja penzija (Atina, Grčka); Autor: ReutersSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Prvomajski protesti protiv smanjenja penzija (Atina, Grčka); Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK OTKRIVA Za slavu imena i spas grešne duše: Zašto srpski političari masovno grade crkve (FOTO)

Prvomajski protesti protiv smanjenja penzija (Atina, Grčka); Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PUTOVANJE Kako najbolje provesti vikend u Atini: Grad u kom se sudaraju antika, Istok i postmodernizam (FOTO)

Prvomajski protesti protiv smanjenja penzija (Atina, Grčka); Autor: ReutersSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS