NEWSWEEK OTKRIVA

SRAMAN PROPUST VOJSKE SAD: Ratovao je sa Srbima i Rusima u Ukrajini, a sada nosi uniformu na Havajima! (FOTO)

Gijom Kuveje je ratovao u okrviru srpsko-francuske brigade u Donbasu, kao i sa Kurdima u Iraku, da bi na kraju postao pripadnik američke pešadijske divizije na Havajima

Objavljeno: 02.05.2017. 14:11h
Foto: Viktor Alfons Lenta (Levo), Gijom Kuveje (sredina) i Nikola Perović (Desno), Foto: Facebook
Istaknuti militant Gijom "Lenormand" Kuveje, koji se borio na strani ruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini i učestvovao u evropskim ultradesničarskim pokretima, uspešno je okončao obuku i postao aktivan pripadnik američke pešadijske divizije na Havajima, saznaje Vašington post.Kako je poznat po svojim ekstremnim stavovima, kao i uloge u pobuni koju je vodio "američki protivnik", Kuvejeov slučaj izazvao je žučne rasprave oko toga kome je sve dozvoljeno da stupi u oružane snage SAD.Kuveje je rođen i odrastao u Francuskoj, sa dvojnim američkim i francuskim državljanstvom. Pobunjenicima u Donjecku i Lugansku, odnosno u Donbasu pridružio se 2014, a poznato je da je kasnije ratovao i na strani kurdskih Pešmerga u severnom Iraku, pre nego što se vratio u SAD.

Kako je armija samoproklamovane Donjecke narodne republike (DNR) na listi američkih sankcija, a ukazom iz juna 2014. godine zabranjeno je američkim građanima da sankcionisanim entitetima pomažu "sredstvima i uslugama", Kuveje bi pre nego u vojsci, trebalo da bude pod istragom zbog kršenja federalnog zakona. Istovremeno, poznato je da vojska SAD često zabranjuje ulazak individuama za koje se zna da imaju ekstremne stavove.

Kuveje je u SMS poruci koju je poslao Vašington postu naveo sledeće: "Američka vojska je jedina prilika da produžim dalje i presečem s prošlošću. Shvatio sam da volim ovu zemlju, njen način života i Ustav dovoljno da želim da ih branim".

Gijom Kuveje (Levo), Nikola Perović (sredina) i Viktor Alfons Lenta (Desno), Foto: Facebook

"Objavljivanjem priče o meni, ugrožavate moju karijeru i činite veliku uslugu svakome ko želi da posrami našu armiju. Moji bivši ruski saborci će biti jako srećni... zato vas molim da razmislite o tome da upotrebljavate moje ime i fotografiju", napisao je Kuveje.

Kuveje je u Francuskoj bio član brojnih desničarskih pokreta, među kojima su "Jeunesses identitaires" i neofašistička grupa "Troisième voie". Po svemu sudeći, Kuveje je tokom ovog perioda upoznao Nikolu Perovića, francuskog državljanina crnogorskog porekla, koji je zajedno sa Francuzom kolumbijskog porekla Viktorom Alfonsom Lentom osnovao ultranacionalističku organizaciju „Unite Continentale“ (UC), sa ciljem regrutovanja boraca koji bi navodno kao dobrovoljci odlazili na ratišta širom sveta.

S obzirom da se po brojnim fotografijama i intervjuima koje su dali, zna da je Kuveje u Ukrajinu 2014. došao sa Perovićem, kao i da je učestvovao u formiranju i razvoju Srpsko-francuske (kasnije internacionalne) brigade, organizovane od strane UC, činjenica da je armija SAD napravila takav propust da primi čoveka sa pozadinom kao što je Kuveje deluje još neverovatnije.

Logo organizacije Unite Continentale, Foto: Facebook

“UC je osnovan s ciljem regrutacije istomišljenika za borbu protiv američkog imperijalizma, a osnovna ideja je bila da sukobi na istoku Ukrajine budu odskočna daska za dalje akcije“, rekao je Perović u razgovoru za Njuzvik u martu 2016.

Perović je bio profesionalni pripadnik francuske vojske i NATO snaga. Tokom 2009/2010. sedam meseci je proveo u Avganistanu, gde je bio glavni kaplar 13. bataljona elitne planinske pešadijske jedinice „Chasseurs Alpins“, specijalizovane za planinski teren i urbani rat.

Organizacija UC koju Perović vodi sa još nekolicinom ljudi, veruje kako je francuska vlada "marioneta Brisela" dok je NATO "teroristički vojni savez koji francusku vojsku koristi zarad interesa banaka". Evropska unija, prema njima, poriče francuski nacionalni suverenitet, dok je sama Francuska "Robinja američkog carstva koje diktira spoljnu politiku i direktno se meša u unutrašnja pitanja".

Pripadnici internacionalne brigade spaljuju hrvatsku zastavu, Foto: Facebook

U nekom trenutku Kuveje se odvojio od UC i osnovao svoju oružanu grupu nazvanu "Tim Vikernes", prema norveškom blek metal izvođaču i neonacisti Vargu Vikernesu. Iako je za WP rekao kako "zapravo nikada nije ni bio DNR" i da je sve bio samo "hologram", malo je verovatno da će sada, kada su u javnost isplivale informacije o njegovoj prošlosti, ostati pripadnik vojske SAD. Vrlo je moguće, štaviše, da će se ubrzo naći na optuženičkoj klupi. Toga je, sudeći prema porukama, i sam svestan.


PIŠE Novak Lukovac
   
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Viktor Alfons Lenta (Levo), Gijom Kuveje (sredina) i Nikola Perović (Desno), Foto: FacebookSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Viktor Alfons Lenta (Levo), Gijom Kuveje (sredina) i Nikola Perović (Desno), Foto: FacebookSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Viktor Alfons Lenta (Levo), Gijom Kuveje (sredina) i Nikola Perović (Desno), Foto: FacebookSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Viktor Alfons Lenta (Levo), Gijom Kuveje (sredina) i Nikola Perović (Desno), Foto: FacebookSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS