Svet

PREMINUO NAJSTARIJI ČOVEK NA SVETU Pred smrt je govorio: Već dugo želim da umrem! (VIDEO)

Iako tačna godina njegovog rođenja nije utvrđena, smatra se da je pokojni čovek rođen 1870. godine

Objavljeno: 02.05.2017. 15:33h
Foto: Mbah Goto; Izvor: Youtube printscreen/Guardian Wires
Čovek za koga se smatra da je bio najstariji na svetu umro je u svojoj 146 godini. Kako papiri tvrde, Indonezijski državljanin Sodimeđo, poznat i kao Mbah Goto, rođen je u decembru 1870. godine što znači da je imao 43 kada je počeo Prvi svetski rat, a napunio je 70 u toku Drugog svetskog rata.

Ovaj strastveni pušač koji je nadživeo četiri supruge, umro je u svom rodnom mestu, provinciji Centralna Java, nakon što je odveden u bolnicu zbog lošeg zdravstvenog stanja. On je insistirao da ga vrate kući da bi bio sa svojom porodicom.Goto nikada nije zvanično priznat kao najstariji čovek pošto je Indonezija počela sa registrovanjem rođenja od 1900. godine, ali su državni zvaničnici potvrdili da je u njegovoj ličnoj karti upisan datum rođenja do kog se došlo na osnovu raznih dokumuneta i njegovih izjava. Gotov unuk, Sujanato, rekao je za BBC da je njegov deda po povratku iz bolnice jedva jeo, a onda je potpuno prestao da uzima hranu i vodu. "Ništa nije govorio, umro je u miru", rekao je njegov unuk.

Goto je nekada bio farmer i ribolovac, a prošle godine je medijima rekao da je poživeo dug život zato što je bio "okružen ljudima koji su ga voleli i o njemu brinuli". Bio je lokalni heroj koji je prepričavao svoja sećanja na period tokom japanske i holandske kolonizacije.

"Suština života je u svesrdnom prihvatanju svoje sudbine. Već dugo želim da umrem", rekao je medijima prošle godine ovaj čovek koji je iza zebe ostavio petoro dece, 12 unučadi, 17 praunučadi i dvoje čukununučadi. 

Pošto Goto nije registrovan, titulu najstarije osobe i dalje nosi francuskinja Žan Kalmen koja je 1997. godine umrla u svojoj 122. godini, a najstarija živa osoba na zemlji trenutno je Violet Braun, Jamajkanka stara 117 godina.
 
(The Guardian)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Mbah Goto; Izvor: Youtube printscreen/Guardian WiresMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Mbah Goto; Izvor: Youtube printscreen/Guardian WiresMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Gastarbajteri - Jugosi nakon Jugoslavije

Mbah Goto; Izvor: Youtube printscreen/Guardian WiresMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Mbah Goto; Izvor: Youtube printscreen/Guardian WiresMagazin

​NEWSWEEK PREDSTAVLJA Nebojša Ðukelić, jedan jedini Princ televizije

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS