Svet

ĆUTNJA VREDNA HILJADU REČI: Ovo je 5 ključnih zaključaka iz razgovora Putina i Trampa

Nakon dugo očekivanog direktnog kontakta dvojice lidera, informacije koje su izašle u javnost o njihovoj komunikaciju bile su nejasne. Ipak, po onome što nije saopšteno saznajemo mnogo više o situaciji u svetu

Objavljeno: 03.05.2017. 12:21h
Foto: Donald Tramp i Vladimir Putin; Autor: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Donald Tramp obavili su posle duže vremena telefonski razgovor.Nakon dugo očekivanog direktnog kontakta dvojice lidera, informacije koje su izašle u javnost o njihovoj komunikaciju bile su nejasne. Ipak, po svemu što znamo čini se da je ono što nije rečeno podjednako važno.
 
O ČEMU JE SAOPŠTENO DA SU RAZGOVARALI:

1. Sirija

Prema informacijama koje su došle iz Bele kuće, Putin i Tramp su se konačno složili da je "patnja u Siriji otišla predaleko", a navodno su razmatrali i uspostavljanje "sigurne zone" kako bi se olakšao položaj civila. Vašington je takođe najavio da će SAD imati predstavnika na narednim mirovnim pregovorima u Astani ove sedmice.

Sa druge strane, prema saopštenju Kremlja, akcenat je bio na rusko-američkoj saradnji u "borbi protiv međunarodnog terorizma u kontekstu sirijske krize".

Sergej Šojgu u poseti ruskoj bazi u Siriji; Autor: AP

2. Severna Koreja

Tenzije sa Severnom Korejom povodom nuklearnog programa Pjongjanga bile su geopolitički najvažniji događaj prvih 100 dana Trampove administracije. Kremlj je saopštio kako je Putin pozvao Trampa na uzdržanost i diplomatsko rešenje problema, dok je Bela kuća navela kako su dva predsednika "konaćno razgovarala o tome kako je najbolje rešiti opasnu situaciju u Severnoj Koreji".

Reuters, Kim Džong Un sa vojskom

3. Susret u Julu u Hamburgu

U američkom saopštenju nije pomenut u sastanak, ali se zato u ruskom navodi kako je dogovoren lični sastanak neposredno pred samit G20 u nemačkom gradu Hamburgu.

Donald Tramp i Vladimir Putin; Autor: Reuters

O ČEMU NISU RAZGOVARALI:

4. Ukrajina

Ni jedna od dve strane nije pomenula da se govorilo o Ukrajini ili Krimu. Razlog za to može biti ili to da Tramp vidi Siriju i Severnu Koreju kao daleko važnije u bilateralnim odnosima, ili američka administracija ciljno želi da skrene pažnju sa ovih pitanja kako bi povratila poverenje neophodno za saradnju s Moskvom. 

Borci samozvane Donjecke Narodne Republike; Autor: Reuters

5. Ljudska prava

Još jedno veliko pitanje koje je odsutno u izveštajima o razgovoru Putina i Trampa jesu navodi o ruskom mešanju u američke izbore, izveštaji o ubistvima homoseksualaca u Čečeniji, ljudska prava, sloboda medija i navodna represija nad civilnim društvom. Po ovim pitanjima Trampova administracija je za sada nema, a izgleda da je nemešanje u unutrašnja pitanja još uvek jedno od sve manje liste predizbornih obećanja kojih se Tramp drži.
 
(Foreign Policy)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Donald Tramp i Vladimir Putin; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Donald Tramp i Vladimir Putin; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Donald Tramp i Vladimir Putin; Autor: ReutersSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Donald Tramp i Vladimir Putin; Autor: ReutersSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS