Svet

INSTRUMENTALIZACIJA INSTITUCIJA: Kako Kina koristi ​Interpol za sprovođenje političkih čistki

Peking sa zadovoljstvom koristi međunarodni sistem crvenog upozorenja, koji je i inače lako zloupotebiti, posebno od kad ga nagleda bivši kineski zvaničnik

Objavljeno: 04.05.2017. 09:48h
Foto: Kineski begunac Pei Điankijang stiže na aerodrom u Pekingu; Autor: Profimedia
Novembra 2016 godine, Interpol je dobio svog prvog kineskog predsednika u liku Menga Hongveja. Takav ishod nije iznenađujuć, budući da se Kina dobro kotira u okvirima međunarodne policijske ogranizacije. Ipak, Mengov izbor je u pojedinim krugovima izazvao sumnju zbog kineske prakse mešanja politike u rad policije, prakse za koju pojedinci sada strahuju da bi mogla da postane deo Interpolovog rada. 

Tinjajuća sumnjičavost je tokom prethodnih nekoliko nedelja počela da se rasplamsava. Nakon što je jedan kineski milijarder s prebivalištem u inostranstvu zapretio otkrivanjem korupcionaške afere vezane za rukovodstvo svoje matične države, Peking je po hitnom postupku zatražio da se ovaj stavi na Interpolovu crvenu listu i da se zahtev za njegovim hapšenjem i izručenjem uputi svim članicama te međunarodne organizacije. Tajming kineskog zahteva izaziva sumnju da se radi o čisto političkom potezu, što preti da čitav Iinterpol pretvori u produženu ruku bezbednosnog aparata kineske države. U martu, Guo Venguj, harizmatični građevinski tajkun koji je Kinu napustio pre dve godine kada se nastanio u SAD, dao je dva intervjua u kojima je optužio jednu od najmoćnijih porodica u Kini, rekavši da svoje političke veze njeni članovi koriste u cilju izgradnje poslovnog carstva. 
 
Guo je izjavio da porodica Hea Guokijanga, bivšeg člana Politbiroa, kontroliše udeo u najvećoj kineskoj brokerskoj kompaniji, i zapretio da će otkriti dodatne detalje u vezi s bogatstvom njegove porodice. Ova izjava je prošla neopaženo sve do trenutka kada je Njujork tajms objavio sopstvenu istragu, izvršenu na tragu Guovih spekulacija, u kojoj se pojedine njegovi navodi potvrđuju. 

Tri dana nakon objavljivanja pomenutog članka, Interpol je izdao poternicu i naložio Guovo hapšenje po osnovu antikorupcijske istrage koja se protiv njega vodi u Kini. Portparol kineskog ministarstva  je potvrdio da je za Guom raspisana poternica, ali je odbio da preuzme odgovornost za to. 

Kako kienski biznismen prebiva u SAD, on je van domašaja komunističke partije svoje matice, ali ne i van domašaja Interpola. Sistem crvenog upozorenja je, suštinski gledano, mehanizam razmene podataka između nacionalnih policijskih službi, a u vezi s najtraženijim kriminalcima. Ipak, upozorenje nije pravno obavezujuće i prema njemu se svaka država odnosi različito, u skladu sa sopstvenim zakonodavstvom. 

Kineski begunac Jan Jongming stiže na aerodrom u Pekingu; Autor: AP

Sve to ne sprečava pojedine države, u prvom redu Rusiju, zemlje Centralne Azije, Tursku, Venecuelu, i Kinu, da izdaju politički motivisane poternice za političkim aktivistima, novinarima i disidentima. Čak i ukoliko ne dođe do hapšenja, stavljanje osobe na crvenu listu Interpola dovodi do narušavanja njenog ugleda i otežavanja svakodnevnog života. Interpol je čak odbio raspisivanje pojedinih poternica usled jasnog političkog motiva koji je iza njihovig zahteva stajao. 

Ne čudi da Kina poseže za svim mogućim sredstvima ne bi li se dokopala Gua. Korupcija je u toj zemlji vrlo osetljiva tema, a borba protiv nje predstavlja jednu od centralnih tačaka političkog programa aktuelnog predsednika Si Đinpinga uz pomoć koje se učvrstio kao najmoćniji kineski lider u poslednjih nekoliko decenija. 

U slučaju He Guokijanga, nije bilo zvaničnih navoda o korupcionaškom delovanju. Kineska komunistička partija nastoji da bude glavni, ako ne i jedini sudija delovanja sopstvenih članova. Optužbe za korupciju usmerene protiv njenih visokih zvaničnika, posebno ako dolaze van njenih redova, retko kad se tolerišu. 

Meng Hongvej; Autor: AP

U poslednjih nekoliko godina, Kina je često koristila Interpol. Samo u 2015. po njenom zahtevu je raspisano preko 100 poternica protiv takozvanih "ekonomskih begunaca", korumpiranih državnih službenika i biznismena koji su pobegli u inostranstvo. Kineski mediji redovno ističu sposobnost države da svoje građane goni u bilo kom delu sveta. 

"Interpolov sistem crvenog upozorenja je podložan zloupotrebi autoritarnih režima koji proganjanje političkih protivnika maskiraju navodnom borbom protiv kriminala", ističe Rebeka Šefer, viši pravni i politički savetnik u organiaciji "Pošteno suđenje", advokatskoj grupi smeštenoj u Londonu i Briselu. 

Interpol boluje od nekoliko organizacionih propusta koji ga čine ranjivim na razne vidove zloupotebe. Poput policijskih organizacija iz kojih je sastavljen, on boluje od netransparentnosti. Većina crvenih poternica se ne objavi i ostane nepoznata široj javnosti. Takođe, ne postoji zajednička baza podataka za preko 100.000 aktivnih poternica s koliko ova međunarodna organizacija trenutno raspolaže. 

Kineski begunac Jan Jongming stiže na aerodrom u Pekingu; Autor: Profimedia

Ipak, nije na Interpolu da suočen s pitanjem raspisivanja poternice razmatra krivicu ili nevinost traženog lica, već da utvrdi da li je država koja ga traži poštovala sve zakonske i proceduralne propise u zahtevu za njegovo izručenje. 

Drugim rečima, čitav međunarodni sistem zasniva se na poverenju, između ostalog i u to da države neće podnositi politički motivisane zahteve. Ukoliko poverenje u Interpol opadne a njegov sistem bude narušen, to će ugroziti borbu protiv kriminaliteta u čitavom svetu. 

Crvena lista Interpola je samo jedan od alata kojima raspolaže kineska država. Drugi alati, nezvanični i nelegalni, podrazumevaju pretnje, iznude, pa i otmice. Pre dve godine, nestalo je nekoliko prodavaca knjiga u Hong Kongu i na Tajlandu. Zajedničko za sve njih, pored kineskog porekla, bilo je i objavljivanje knjiga u čijem sadržaju se optužuje kinesko rukovodstvo. Nedugo nakon nestanka, ovi ljudi su isplivali na površinu - u pritvornim jedinicama kineske policije. Nakon oslobađanja, govorili su o sopstvenoj otmici i nasilnom odvođenju u Kinu. Ni Hong Kong više nije imun na političku represiju koja se preliva iz matice.  

Posebnu zabrinutost u krugovima aktivista za ljudska prava izaziva sve veća kineska sklonost mešanju legalnih i ilegalnih metoda, nezakonite prakse, i međunarodnih institucija, posebno u svetlu dolaska Kineza na čelo Interpola. 
 
(Foreign Policy)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Kineski begunac Pei Điankijang stiže na aerodrom u Pekingu; Autor: ProfimediaSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Kineski begunac Pei Điankijang stiže na aerodrom u Pekingu; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK OTKRIVA Za slavu imena i spas grešne duše: Zašto srpski političari masovno grade crkve (FOTO)

Kineski begunac Pei Điankijang stiže na aerodrom u Pekingu; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK S VUKAŠINOM VOLFOM MINIĆEM: Šibicari iz visokog društva

Kineski begunac Pei Điankijang stiže na aerodrom u Pekingu; Autor: ProfimediaSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS