Svet

ŠAH MAT POZICIJA Šef obalske straže SAD upozorava: Rusija je zauzela Arktik, kasnimo čitavu generaciju!

Komandat obalske straže upozorava da će SAD, ako ne preuzme teritoriju na vreme, imati problema da u tome spreči svoje geopolitičke rivale

Objavljeno: 04.05.2017. 15:48h
Foto: Ruska vojska na Arktiku; Autor: Reuters
Komandat obalske straže SAD Pol Zukunft, objavio je obaveštenje da je Rusija daleko odmakla u istraživanju i zauzimanju Arktiku u odnosu na Vašington. Sada, kad se zbog globalnog zagrevanja led topi, otvara se prostor i za druge geopolitičke rivale da uskoče.

Komandant Obalske straže upozorio je da Rusija gradi veliku vojnu bazu u ovom području dok SAD uzaludno troši vreme. "Rusija poručuje: 'Mi smo ovde prvi i svi ostali će morati da nas jure čitavu jednu generaciju kako bi nas stigli'. To je strateška poruka." rekao je Zukunft.Primer ruske prednosti su i ledolomci koji probijanju debeli arktički led da bi vojni brodovi imali prolaz. Rusija ima 40 ledolomaca, dok SAD imaju samo dva ispravna, a samo je jedan pogodan za Arktik.

Vladimir Putin, Sergej Šojgu  i Dmitrij Medvedev u poseti vojnoj bazi Trefoil na Arktiku; Autor: Reuters

Kako se arktički led povlači tako otvara prolaz ka prirodnim resursima kao što je 30 odsto od svih neiskorišćenih rezervi gasa, 13 odsto rezervi nafte i 1 bilion minerala. Zukunft upozorava da će SAD, ako ne preuzme teritoriju na vreme, imati problema da u tome spreči svoje geopolitičke rivale. 

"Polarna zvezda" je poslednji proizvedeni američki ledolomac iz 1970. godine i dobrano je dotrajao pa Zukunft pokušava da od Kongresa dobije sredstava za izgradnju šest novih do 2023. godine što predstavlja nerealne ciljeve s obzirom na to koliko se američkog državnog budžeta izdvaja na obalsku stražu.

Ruska vojska na Arktiku; Autor: Reuters

Zukunft je rekao da bi flota ledolomaca mogla da bude opremljena "oružjem za napad i odbranu" u slučaju sukoba sa Rusijom. Rusija je najavila da će u sledećih nekoliko godina u upotrebu staviti dve klase ledolomaca opremljene kružnim projektilima , a kako Zukunft navodi, mornarica SAD nema ništa što bi se tome suprotstavilo.

Za Rusiju je Arktik važna geopolitička tačka, ali i ključan doprinos ekonomiji jer 20 odsto bruto doprinosa po glavi stanovnika doprinosi upravo Arktik. Čini se da Rusija svojim napredovanjem odmah na početku stavlja SAD u šah mat poziciju.
 
(Foreign Policy)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ruska vojska na Arktiku; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Ruska vojska na Arktiku; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Ruska vojska na Arktiku; Autor: ReutersSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ruska vojska na Arktiku; Autor: ReutersSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS