Svet

TRAMPOVA PRVA PREDSEDNIČKA TURNEJA: Od nemirnog Bliskog istoka do Vatikana

Predsednik SAD Donald Tramp krajem maja kreće na prvu zvaničnu turneju po inostranstvu, a poslednja stanica tokom nje biće mu samit G7 u Italiji

Objavljeno: 05.05.2017. 09:59h
Foto: Donald Tramp; Autor: Reuters
Američki predsednik Donald Tramp će u okviru svoje prve predsedničke turneje prvo posetiti Izrael i Saudijsku Arabiju, a zatim otputovati u Evropu gde će se prvo sastati sa papom Franjom u Vatikanu, a zatim i sa svetskim liderima na samitima NATO-a i G7.

Tramp se već sastao sa brojnim svetskim liderima u Beloj kući i u svom kompleksu na Floridi. Navodi se da prva Trampova poseta inostranstvu obuhvata nemirni Bliski istok gde, kako je rekao u sredu, želi da posreduje u sklapanju mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca.Američki predsednik je na jučerašnjoj ceremoniji u Beloj kući rekao da će "u Saudijskoj Arabiji početi izgradnju nove osnove za saradnju sa muslimanskim saveznicima u borbi protiv ekstremizma, terorizma i nasilja".
 
"Naš zadatak nije da diktiramo drugima kako da žive, već da napravimo koaliciju prijatelja i partnera koji dele isti cilj borbe protiv terorizma i koji žele bezbednost i stabilnost na ratom razorenom Bliskom istoku", rekao je Tramp.

Tačan datum posete Bliskom istoku još nije poznat, ali će se desiti pre susreta sa papom u Vatikanu 24. maja. Dan kasnije, 25. maja, američki predsednik prisustvovaće samitu NATO-a u Briselu, a 26. maja pridružiće se ostalim svetskim liderima na sastanku G7 u Italiji.
 
(Tanjug)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Donald Tramp; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Donald Tramp; Autor: ReutersSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Donald Tramp; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Donald Tramp; Autor: ReutersSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS