Svet

KRIMSKI SCENARIO: Tiha ekspanzija Kine u Južnom kineskom moru može dovesti do novog sukoba

Poput Rusije na Krimu, počevši od 2012. godine Kina je počela agresivnu ekspanziju u Južnom kineskom moru

Objavljeno: 14.05.2017. 06:00h
Foto: AP, Zajedničke vojne vežbe kineske i ruske mornarice u Južnom kineskom moru
Fokus ruske spoljne politike je trenutno na rešavanju problema rastućeg uticaja NATO u baltičkim državama, ali u isto vreme, njen uticaj u centralnoj Aziji je u fazi stagnacije. Aneksija Krima se za sada, u azijskim okvirima, pokazala kao Pirova pobeda. Nekadašnje neupitne saveznice Rusije iz te oblasti sve su manje zainteresovane za projekat Evroazijske unije i saradnju sa Moskvom. Sa jedne strane Rusija zbog sankcija koje su usledile posle pripajanja Krima, ne može više da bude snažan ekonomski partner centralnoazijskim državama, kao što je to bio slučaj ranije. Dok sa druge strane, tamošnje države se plaše ruskog "neoimperijalizma" i zbog toga mogu da se okrenu Evropskoj uniji ili Kini kao novim saveznicima. 
 
JUŽNO KINESKO MORE KAO KRIM

Poput Rusije u Ukrajini, i Kina pokazuje ozbiljne pretenzije u Južnom kineskom moru, pitanje je da li će joj se to, kao Rusiji, obiti o glavu. Još od 2012. godine, kineski predsednik Si Đinping, propagira politiku čiji je cilj da Kina postane vodeća pomorska sila, i na taj način pokušava da pozicionira svoju državu kao novu supersilu i istovremeno povećava svoju popularnost. 

Međutim takva politika stvara brojne probleme. Pritisak Kine na njene susede u Južnom kineskom moru, poput situacije kada su postavili naftnu bušotinu u vijetnamskim teritorijalnim vodama, dovela je do toga da se države iz te oblasti počnu bliže da sarađuju, kako bi uspele da odbrane svoje interese. Još jedan veliki problem su SAD, koje i same imaju veliki uticaj u tom regionu, i zato neće gledati blagonaklono na širenje kineskog uticaja.

Otpor prema ovakvoj doktrini spoljne politike, je od 2012. rastao iz godine u godinu. Na unutrašnjem planu mnogi uticajni ljudi kineske politike su se zalagali da Kina tradicionalno nastavi da razvija kopnenu vojsku i da širi uticaj ka zapadu. Do 2016. godine se činilo kako će se stvoriti koalicija oko SAD sa ciljem da se zaustavi širenje Kine, ali iznenadno približavanje Filipina Pekingu je znatno usporilo ovakve planove.

Reuters, Kineska mornarica

BEZ PRETERIVANJA

Đinpingov najveći spoljnopolitički talenat je da tačno zna do koje mere može da vrši pritisak na svoje susede a da to ne izazove posledice po njega, što je više puta pokazao u praksi sporovodeći svoje planove za Južno kinesko more. Takođe pokazao je i da ume da vodi dvosmernu politiku, kao kada je velikodušno razvijao bilateralne odnose sa Filipinima, samo kako mu se oni ne bi suprotstavili u ostvarivanju planova

Zato se kineski predsednik pokazao kao veštiji političar, i za razliku od Putina, uspeo da proširi svoj uticaj u regionu bez značajnijih posledica. Ali ipak koliko god situacija delovala povoljno, postoje naznake moguće nestabilnosti. Na primer, ma koliko Kina bila u dobrim odnosima sa filipinskom vladom, tamošnje javno mnjenje je izričito protiv saradnje, i postavlja se pitanje kada će to dovesti do zahlađivanja odnosa između ove dve zemlje. 

Za sada Si Đinping drži snažnu poziciju u Južnom kineskom moru, ali trenutna situacija je takva da samo jedna greška može dovesti do stvaranja međunarodne krize i koalicije sa ciljem zaustavljanja kineske ekspanzije na istoku.
 
(National Interest)
 
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
AP, Zajedničke vojne vežbe kineske i ruske mornarice u Južnom kineskom moruMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

AP, Zajedničke vojne vežbe kineske i ruske mornarice u Južnom kineskom moruSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

AP, Zajedničke vojne vežbe kineske i ruske mornarice u Južnom kineskom moruSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

AP, Zajedničke vojne vežbe kineske i ruske mornarice u Južnom kineskom moruSvet

​NEMAČKA OSUDILA SANKCIJE RUSIJI: Moguć trgovinski rat između SAD i Evropske unije

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS