AFRIKA

PREVIRANJA MEĐU STAREŠINAMA: "Smenjen" ozloglašeni vođa Al Kaide u Severnoj Africi

Bezbednosni izvori u Sahelu kažu da je Mohtara Belmohtara navodno zamenio Abderahmane al Sanhađi

Objavljeno: 09.05.2017. 16:51h
Foto: Mohtar Belmohtar; Autor: Profimedia
Mohtar Belmohtar, uticajni alžirski vođa grupe Al Murabitun i čovek kojeg nazivaju vođom Al Kaide u Severnoj Africi,  navodno je smenjen od strane saveta starešina, a na njegovo mesto, još uvek nezvanično, došao je Abderahmane al Sanhađi, za koga se zna samo da je mlađi i da je do sada bio njegova desna ruka. 

"Sahnađi je preživeo operaciju Tigenturine, talačku krizu u vojnoj bazi nafte u Alžiru u januaru 2013. godine. Bio je na drugoj strani libijske granice, u grupi koja je podržavala teroriste", rekao je neimenovani bezbednosni izvor za Midl Ist Aj. Belmohtar se, po najnovijim informacijama, trenutno krije u Libiji.Tenzije sa Belmokhtarom navodno su počele u decembru 2016. godine. U to vreme, članovi saveta Al Murabition sastali se se da razgovaraju o spajanju oružanih grupa pod komandom vođe Malian Tuarega - Ijada AG Galija.
 
Stvaranje ovog novog pokreta, Grupe za podršku islama i muslimana u islamskom Magreba, najavljen je u februaru, ali je najverovatnije formiran nešto ranije. Ova organizacija, koja je obećala savezništvo Ajmanu al Zavahiriju, trenutnom vođi Al Kaide, okuplja nekoliko ličnosti iz oružanih terorističkih grupa u regionu među kojima je i Mokhtar Belmohtar.

"Za ove ljude, koji planiraju da se redovno sastaju, odsustvo Belmokhtara predstavlja problem", rekao je neimenovani izvor. "Članovi saveta Al Murabitun u početku su bili iznervirani. Oni su u više navrata tražili od Belmohtara da im se pridruži, ali on nikada nije došao. Tokom ovog sastanka, oni su izrazili saglasnost o spajanju. Rekli su da će se njihova grupa prilagoditi strategiji nove komande, ali su dodali da će Al Murabitun ostati nezavisan kada je reč o svim operativnim aspektima."
 
Belmohtar je odbacio ove odluke, pod izgovorom da ih ne treba donositi bez njega, i da iako je daleko, njegovi ljudi moraju ostati verni njemu. Razlozi Belmohtarovog odsustva povezani su sa njegovim zdravljem: u novembru prošle godine, on i drugi lideri AKIM bili su meta napada dronom. Belmohtar je tada pretrpeo povredu leđa, zadobio opekotine drugog stepena i navodno ga je lečio lekar iz Gadamesa i nigerijska medicinska sestra.

Jedan alžirski izvor tvrdi da je ovaj razvoj događaja očekivan. U početku, stvari su se odvijale dobro i bez njega, rekao je izvor, ali vremenom, njegovo odsustvo je postalo problem. "Verovatno je ovo odsustvo navelo Abu Valida al Sahravija da prekine sa Al Murabitunom i pridruži se Islamskoj državi 2015. godine."

U Alžiru, bivši antiteroristički oficir naglasio je da Belmohtara "ne treba otpisivati tako brzo" i dodao: "Tokom svoje karijere džihadiste, Belmohtar je često bio odbačen. Ali on je uvek uspeo da se vrati."
 
(Middle East Eye)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Mohtar Belmohtar; Autor: ProfimediaSvet

HEROJSKI PODUHVAT DEVOJČICE: Osmogodišnjakinja se popela na Kilimandžaro (FOTO, VIDEO)

Mohtar Belmohtar; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Mohtar Belmohtar; Autor: ProfimediaSrbija

TAČI TVRDI: Kosovo je faktor mira i stabilnosti u regionu

Mohtar Belmohtar; Autor: ProfimediaSvet

MAKRON "SA ILI BEZ EVROPE": Francuska u Libiji otvara centar za buduće azilante

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS