Svet

EVAKUACIJA U VAŠINGTONU: Urušio se tunel sa radioaktivnim otpadom (FOTO)

Predstavnici nuklearnog postrojenja Hanford kazali su da istražuju to područje kako bi utvrdili na koji način da naprave barijeru između kontaminirane opreme u tunelu i spoljašnjeg dela

Objavljeno: 10.05.2017. 11:08h
Foto: Urušen tunel kod nuklearnog postrojenja Hanford; Autor: Reuters
Deo podzemnog tunela koji sadrži radioaktivni otpad urušio se na velikom skladištu u američkoj saveznoj državi Vašington, zbog čega je naređena evakuacija pojedinih radnika.

Američki zvaničnici naveli su da nije došlo do ispuštanja radioaktivnosti kod nuklearnog postrojenja Hanford, dodajući da radnici nisu povređeni. Dodaje se da radnici nisu bili u tunelu kada je došlo do urušavanja.



Tuneli su dugački više stotina metara i prekriveni sa oko 2,4 metra zemlje, navele su američke vlasti. Za sada nije poznat uzrok urušavanja dela tunela.
 
Predstavnici nuklearnog postrojenja Hanford kazali su da istražuju to područje kako bi utvrdili na koji način da naprave barijeru između kontaminirane opreme u tunelu i spoljašnjeg dela.

Kolaps podzemnog tunela poslednji je incident koji je povećao zabrinutost na mestu gde se proizvodio plutonijum za nuklearne bombe, decenijama nakon Drugog svetskog rata.

Hanford se nalazi oko 322 kilometra od Sijetla, a agencija podseća da je prošle jeseni državni tužilac iz Vašingtona Bob Ferguson podneo tužbu protiv Ministarstva zbog pare koja je procurila iz podzemnog nuklearnog skladišta, što je predstavljalo ozbiljan rizik za radnike.

Nuklearno postrojenje Hanford; Autor: Profimedia

Prema njegovim rečima, od 80-ih godina prošlog veka, stotine radnika je bilo izloženo tom gasu, a posledice koje su neki od njih imali su curenje krvi iz nosa, bol u grudima, plućima, glavobolja, kašalj, upala grla, nadražaj očiju i otežano disanje.

Te tvrdnje odbacili su advokati Ministarstva, navodeći da za njih ne postoje dokazi.

O incidentu je obavešten i američki sekretar za energetiku Rik Peri.

Hanford se nalazi na zemljištu koje je poznato i kao Postrojenje za izvlačenje plutonijuma i uranijuma (PUREX) i veličine je tri fudbalska stadiona.

U njemu se decenijama proizvodio plutonijum za nuklearno oružje, a sada je najveće državno skladište za radioaktivni otpad, sa oko 56 galona otpada, od kojih je većina u podzemnim skladištima.


 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Urušen tunel kod nuklearnog postrojenja Hanford; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Urušen tunel kod nuklearnog postrojenja Hanford; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Urušen tunel kod nuklearnog postrojenja Hanford; Autor: ReutersSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Urušen tunel kod nuklearnog postrojenja Hanford; Autor: ReutersNauka i tehnika

HAKERI UCENJIVAČI NAPALI 2,5 MILIONA LJUDI ZA GODINU DANA: Prvo zaraze kompjuter, pa onda traže pare da ga očiste od virusa

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS