AZIJA

NOVI PREDSEDNIK JUŽNE KOREJE: Spreman sam da idem u Vašington, Peking, ako je moguće i Pjongjang!

Mun se za vreme kampanje zalagao za dijalog sa Severnom Korejom, što će biti promena sadašnje južnokorejske politike

Objavljeno: 10.05.2017. 11:34h
Foto: Mun Džae In; Autor: Reuters
Mun Džae In položio je danas zakletvu kao novi predsednik Južne Koreje i odmah posle inauguracije izjavio je da je spreman da poseti Severnu Koreju ukoliko za to budu stvoreni uslovi.

Tenzije Južne Koreje sa severnim susedom posebno su porasle tokom 2016. godine kada je Severna Koreja sprovela nekoliko nuklearnih i balističkih proba."Idem odmah u Vašington ako je to neophodno. Ići ću i u Peking i Tokio, čak i u Pjongjang ako budu stvoreni uslovi za taj put", rekao je Mun i dodao da će sa SAD i Kinom "voditi ozbiljne pregovore" o raspoređivanju američkog antiraketnog štita.
 
Prevremeni predsednički izbori u Južnoj Koreji sazvani su posle korupcionaškog skandala koji je doveo do opoziva bivše predsednice Park Geun Hje.

Mun se za vreme kampanje zalagao za dijalog sa Severnom Korejom, što će biti promena sadašnje južnokorejske politike. On je bivši pripadnik južnokorejskih specijalnih snaga koji je postao advokat za odbranu ljudskih prava.

Mun Džae In; Autor: Reuters

Novi predsednik je već predložio kandidate za premijera i šefa obaveštajne službe, u nastojanju da što pre zameni zvaničnike vlade smenjene bivše predsednice optužene za korupciju.

Posle inauguracije za predsednika, Mun je nominovao Li Nak-juna za premijera, što se ocenjuje kao pokušaj da dobije veću podršku u jugozapadnoj provinciji Čola, gde je Li bio guverner.

Njegov izbor moraju da odobre i poslanici.

Za direktora Nacionalne obaveštajne službe Mun je predložio Suha Huna, dugovodišnjeg obaveštajnog zvaničnika i stručnjaka za pitanja Severne Koreje. 

Si Đinping; Autor: Reuters

Kineski predsednik Si Đinping čestitao je danasMun Džae Inu pobedu na predsedničkim izbora u Južnoj Koreji i izrazio spremnost da sa tom zemljom zajedno radi na poboljšanju bilateralnih odnosa koji su na najnižem nivou od njihovog uspostavljanja 1992. godine.

Si je rekao da je saradnja sa Južnom Korejom u poslednjih 25 godina "donela opipljive rezultate za oba naroda i pozitivno doprinela miru i razvoju u regionu". "Spreman sam da zajedno radimo na daljem razvoju bilateralnih odnosa u korist naroda Kine i Juže Koreje", naveo je Si.

Dobri odnosi dve zemlje pogoršali su se kada je bivša predsednica Južne Koreje Park Geun-hje pristala da u toj zemlji bude raspoređen američki antiraketni sistem kao zaštita u slučaju pretnje iz Severe Koreje. Kina je tada izrazila nezadovoljstvo navodeći da ima sopstevni sistem odbrane koji je sposoban da nadgleda aktivnosti u Severnoj koreji.

Planovi za raspoređivanje sistema odbrane THAAD izazvali su nezadovoljstvo u Severnoj Koreji, ali i Kini i Rusiji, koje moćne radare tog sistema vide kao bezbednosnu pretnju.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Mun Džae In; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Mun Džae In; Autor: ReutersSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Mun Džae In; Autor: ReutersSvet

MOGUĆ TRAMPOV VETO NA SANKCIJE RUSIJI: Predsednik SAD želi "još oštrije" mere protiv Moskve

Mun Džae In; Autor: ReutersSvet

PREDSTAVNIČKI DOM KONGRESA UBEDLJIVO: Odobreno uvođenje novih sankcija Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS