Svet

​SIROČE, TINEJDŽERKA, UDOVICA: Potresna priča o smrti i preživljavanju jedne devojčice u Alepu

"Beskućnica sam, bez roditelja, s mrtvom sestrom i mrtvom bebom, a imam samo 16 godina. To su moja sećanja na život"

Objavljeno: 12.05.2017. 13:38h
Foto: Ilustracija: Sirijska devojčica; Autor: Reuters
Nakon više od pola decenije krvavog građanskog rata u Siriji, 16-godišnja Hala pokušava da se drži vedrijih sećanja, sećanja na vreme provedeno s porodicom i društvom u školi. Njen otacv Hosam, bio je taksista i izdržavao je čitavu porodicu. Kada su nemiri počeli 2011. godine, pomagao je demonstrantima da pobegnu od Asadove tajne policije, a kada su protesti prerasli u građanski rat, razvozio je ranjene u skrivene ambulante širom drugog najvećeg grada u Siriji - Alepa.

"Jednog dana, policija je upala u naš dom i odvela oca usred noći. Svi smo plakali, majka je bila u šoku", seća se Hala. U naredna tri meseca nije bilo ni reči o njenom ocu. U međuvremenu, pobuna protiv Asada je uhvatila maha i jednog dana, Hosam se pojavio na vratim a porodičnog doma. Bio je bled, mrešav i prepun modrica.Do kraja godine, normalan život u Alepu je postao nemoguć. "Svi su napuštali domove i izlazili na ulice, odlazeći s koferima u rukama. Avioni zu gađali blizinu. Bilo je tako blizu. To je prvi put da sam iskusila granatiranje i bombardovanje. To je nešto što je postalo uobičajen, normalan deo svakodnevice, jednostavno smo se navikli", priča Hala.
 
Kako su borci takozvane Slobodne sirijske armije (FSA) napredovali i grad postao podeljen između vladinih i pobunjeničkih snaga, za Halinog oca, koji je sa porodicom živeo u pobunjeničkom delu, bilo je sve teže da kao taksista prelazi u zone pod Asadovom kontrolom i nazad. Jednog dana, ponovo je uhapšen na kontrolnom punktu zbog veza s pobunjenicima. Njegovo telo pronađeno je u reci, s ulaznom ranom od metka na glavi.

Hosamova smrt ostavila je porodicu bez ikakvih izvora prohoda. Samo dve nedelje kasnije, uprkos tome što je imala samo 13 godina, Hala je pristala na majčin zahtev da se uda. Njen budući muž Haled, tada 25-godišnjak, radio je u prodavnici telefona, a iz porodice ga je poznavao jedino Halin ujak.

Hala se preselila u Haledovu kuću, u blizini starog porodičnog doma. Jednog dana u septembru 2013, dok je bila u poseti porodici, raketa je pogodila zgradu i ubila njenu majku na mestu. U to vreme, bila je u drugoj nedelji trudnoće, a šok od napada izazvao je pobačaj, što je kasnije saznala u bolnici.

Kontrolni punkt sirijske vojske u Alepu; Autor: Reuters

"Odjednom sam postala majka i otac moje braće. Nisu imali gde da budu osim sa mnom. Bombe i napadi su se nastavljali na ulicama. Ceo grad je konstanto udaran", priča Hala.

Ipak, uprkos stalnoj opasnosti ona nije želela da napusti grad. "Nisam mogla jer su moji majka i otac saranjeni ovde. Kako mogu da odem od njih? Ne mogu", ispričala je.

Dve godine kasnije, njen kvart se opet našao na meti žestokih vazdušnih napada.

"Komšija nas je zvao da siđemo u podrum. Sišli smo, međutim nije bilo dovoljno bezbedno i zgrada se srušila. Pogodila ju je velika raketa", seća se Hala.

Probudila se u bolnici s povredama glave i nogu, ali to je bio najmanji problem - njena sestra Maja i muž Haled, poginuli su u napadu.

Deca u Alepu; Autor: Reuters

"Beskućnica sam, bez roditelja, s mrtvom sestrom i mrtvom bebom, a imam samo 16 godina. To su moja sećanja na život"

Halu i njenu braću, prebacili su u porodicu bratovljeve supruge, gde su preživeli najteže dane opsade zahvaljujući dobročinstvu rođaka i suseda. Sa još desetinama hiljada ljudi, evakuisani su iz Alepa u decembru 2016. godine u okviru sporazuma o predaji pobunjenika.

Šest meseci kasnije, Hala i njena braća žive u kampu za siročiće u provinciji Idlib, gde su se posvetili učenju kako bi spremniji dočekali nesigurnu budućnost, dok sirijski građanski rat nastavlja da besni.

"Volim svoju braću i ostaću sa njima kako bi ih zaštitila i podigla na pravi način. Kao što je moja mama učinila sa mnom kada sam bila njihovih godina", jasna je Hala.

Reuters, Posledice rata u Alepu
 
(Middle East Eye)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija: Sirijska devojčica; Autor: ReutersSvet

HEROJSKI PODUHVAT DEVOJČICE: Osmogodišnjakinja se popela na Kilimandžaro (FOTO, VIDEO)

Ilustracija: Sirijska devojčica; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK KOLUMNA Enio Morikone: Ovoliko znam o životu...

Ilustracija: Sirijska devojčica; Autor: ReutersSvet

ZACEMENTIRALI PRISUSTVO NA MEDITERANU: Rusija ostaje u sirijskoj vojnoj bazi još najmanje 49 godina

Ilustracija: Sirijska devojčica; Autor: ReutersSvet

MAKRON "SA ILI BEZ EVROPE": Francuska u Libiji otvara centar za buduće azilante

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS