Svet

NEZAUSTAVLJIV NAPREDAK: Slobodna sirijska vojska na granici sa Irakom i Jordanom

Sirijsku vojsku alarmirao je dvomesečni napredak Slobodne sirijske armije u borbama protiv terorističke organizacije Islamska država

Objavljeno: 15.05.2017. 14:12h
Foto: Slobodna sirijska vojska; Autor: Reuters
Sirijska vojska i njene savezničke oružane grupe prebacuju veliki broj jedinica u pustinjsko područje na granici ove države sa Irakom i Jordanom u vreme kada pobunjenici, koji imaju podršku Sjedinjenih Američkih Država, beleže napredak u blizini tog dela države, navode pobunjenički izvori.

Komandanti pobunjenika i drugi izvori agenciji Reuters rekli su kako su stotine sirijskih vojnika i paravojnih snaga koje podržava Iran proteklih dana premeštene u grad Saba Bijar koji se nalazi na slabo naseljenoj pustinjskoj teritoriji. Ova teritorija proteže se do jordanske i iračke granice i poznata je kao Sirijska Badia.Proteklih nedelja, Slobodna sirijska armija (FSA), koja ima podršku Vašingtona, zabeležila je napredak u ovom području koje je pre bilo u rukama oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).
 
Saba Bijar, udaljeni grad koji je blizu strateški važnog autoputa Damask-Bagdad, osvojila je sirijska armija i njeni saveznici proteklih sedmica, u nastojanju da spreči FSA da preuzme ovaj deo države. „Oni su poslali velika pojačanja u obliku artiljerije, tenkova i oružanih vozila“, rekao je major Isam Al Reis, potparol Južnog fronta FSA.

Sirijsku vojsku alarmirao je dvomesečni napredak FSA u borbama protiv ISIL koji je pobunjenicima omogućio da osiguraju veliki deo slabo naseljene teritorije između grada Bir Kasab (50 kilometara jugoistočno od Damaska) pa sve do granica sa Irakom i Jordanom. "Režim planira da dođe do iračko-sirijske granice i prekinuti put našeg napretka ka severoistočnom uporištu ISIL nakon što je ova grupa izgubila teritoriju u Badiji", dodaje Reis.

Borbeni avioni sirijskih vlasti izvršili nedavno su udare na pobunjeničke ispostave kod granica sa Jordanom i Irakom, dok su proteklih dana pojačali posmatračke misije na Badiji i izvršili napade na pobunjeničke lokacije u gradu Bir Kasab.

Slobodna sirijska vojska; Autor: Reuters

Napredak sirijske armije i njenih saveznika povećava rizik njihovog dolaska do baze Tanf kod iračke granice gde se nalaze američke specijalne snage koje obučavaju FSA, rekli su pobunjenici Reutersu.

Prisustvo boraca iz Iraka koji imaju podršku Irana, kao i jedinica libanskog Hezbolaha u ovom području alarmirao je Jordan, američkog saveznika koji takođe podržava pobunjenike.

Ministar spoljnih poslova Jordana Ajman Safadi kazao je kako ovo kraljevstvo ne prihvata prisustvo prorežimskih snaga nakon žestokih borbi protiv grupa poput ISIL. Jordan se dugo borio da spreči ISIL od preuzmanja južnog dela Sirije gde su opozicione snage.
 
(AJB)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Slobodna sirijska vojska; Autor: Reuters Svet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Slobodna sirijska vojska; Autor: Reuters Srbija

ŠIKANIRANJE ALEKSANDRA RODIĆA PO NALOGU NEBOJŠE STEFANOVIĆA: Ne prestaje progon predsednika Adrija medije!

Slobodna sirijska vojska; Autor: Reuters Magazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Slobodna sirijska vojska; Autor: Reuters Svet

TERORISTIČKI NAPAD U KABULU: Ubijeni svi napadači, Islamska država preuzela odgovornost (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS