Svet

MEĐUNARODNI GLUVI TELEFONI: Tramp priznao da je predao poverljive informacije, Rusija to demantuje

Vašington post navodi da je Tramp o detaljima terorističke pretnje Islamske države govorio sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovim i ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom

Objavljeno: 16.05.2017. 11:19h
Foto: Donald Tramp; Autor: Reuters
Američki predsednik Donald Tramp otkrio je strogo poverljive informacije o ekstremistima Islamske države ruskim zvaničnicima tokom sastanka u Beloj kući prošle nedelje, piše Vašington post. 

Pozivajući se na sadašnje i bivše zvaničnike, list je u ponedeljak uveče naveo da je Tramp o detaljima terorističke pretnje Islamske države govorio sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovim i ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom. Pretnja je vezana za korišćenje laptop računara u avionima.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Zvaničnici su rekli da je Tramp informacije preneo tokom sastanka 10. maja, a da su ih SAD dobile od partnera zahvaljujući dogovoru o razmeni obaveštajnih informacija.
Infromacije su, kako su rekli, toliko osetljive da detalji nisu preneti saveznicima i bili strogo ograničeni unutar vlade SAD.

Donald Tramp i Sergej Lavrov; Autor: Fonet

Povodom pisanja Vašington posta, Bela kuća je saopštila da Tramp nikada nije sa ruskim šefom diplomatije u Beloj kući razgovarao o "obaveštajnim metodama" ili "izvorima" obaveštajnih informacija. Tramp i Lavrov su "razmotrili niz pretnji od strane terorističkih organizacija, uključujući i pretnje avijaciji", navodi se u saopštenju H. R. Mekmastera koji je na čelu Saveta za nacionalnu bezbednost. "Ni u jednom trenutku nije bilo reči o obaveštajnim izvorima ili metodama, a predsednik nije otkrio vojne operacije koje nisu već javno poznate", rekao je Mekmaster. 
 
Sa druge strane, Tramp je u svojim objavama na Tviteru priznao da je podelio informacije iz "humanitarnih razloga" jer "želi da Rusija pojača borbu protiv Islamske države i terorizma".

Američki senator Mark Vorner, demokrata iz Obaveštajnog komiteta Senata, rekao je da navodi o tome da je američki predsednik Donald Tramp otkrio poverljivu informaciju predstavljaju "šamar" za američku obaveštajnu zajednicu. U komentaru na svom Tviter nalogu, Vorner je napisao da je rizikovanje izvora i metoda neoprostivo, posebno sa Rusima.

U međuvremenu oglasili su se i zvaničnici Rusije sa demantom. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova negirala je da je američki predsednik Donald Tramp otkrio poverljive informacije šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu. Zaharova je na Fejsbuku navela da su tvrdnje Vašington posta "još jedna laž". Izveštaj Vašington posta usledio je nekoliko dana pošto je Bela kuća kritikovana za moguće kršenje bezbednosnih mera, jer je dozvolila fotografima ruskih medija da u uđu u Ovalni kabinet i slikaju Trampa s Lavrovim i ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom.
 
(Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest
Povezane vesti
Donald Tramp; Autor: ReutersAZIJA

POLUOSTRVO POD OPSADOM: Udarna pomorska grupa SAD poslata u odvraćanje Severne Koreje

Donald Tramp; Autor: ReutersAZIJA

​DAN NAKON DRUGOG KOREJSKOG RATA: Ovo je najveća opasnost sukoba Pjongjanga i Vašingtona

Donald Tramp; Autor: ReutersSvet

MEKMASTER O SLUČAJU KUŠNER: Bela kuća nije zabrinuta oko veza Trampovog zeta s Rusima

Donald Tramp; Autor: ReutersGEOPOLITIKA

​GEOGRAFIJA I POMORSKI RAT: Amerika je u prednosti u Južnom kineskom moru, ali ne još zadugo

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Svet
Donald Tramp; Autor: ReutersSvet

REZULTAT TRAMPOVE POSETE BRISELU: NATO se pridružuje borbi protiv Islamske države

Donald Tramp; Autor: ReutersSvet

TRAMP U POSETI IZRAELU: Cilj ponovno pokretanje palestinsko-izraelskih mirovnih pregovora (VIDEO)

Donald Tramp; Autor: ReutersVIDEO

NESVAKIDAŠNJI GOST: Deset i po metara dugačak grbavi kit zalutao u luku (VIDEO)

Donald Tramp; Autor: ReutersSvet

U KANCELARIJU SA SVOJIM LJUBIMCEM: Mačke kao terapija protiv stresa na poslu

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.