Svet

NJUJORK TAJMS: Tramp od Komija tražio obustavu istrage protiv Flina

Američki predsednik tražio je od bivšeg šefa FBI Džejmsa Komija da prekine istragu u slučaju nekadašnjeg savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Majkla Flina

Objavljeno: 17.05.2017. 10:12h
Foto: Donald Tramp, Majkl Flin, Džejms Komi; Autor: Reuters
Američki predsednik Donald Tramp zatražio je od nedavno smenjenog direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija, da odustane od istrage o bivšem savetniku za nacionalnu bezbednost Majklu Flinu, preneo je list Njujork tajms pozivajući se na Komijeve poverljive beleške.

Takav zahtev od predsednika predstavljalo bi direktno mešanje u istragu koja je u toku i eventualno ometanje pravosuđa. "Majkl Flin je dobar čovek. Nadam se da ćete od toga (istrage) odustati", navodno je rekao Tramp Komiju na sastanku 14. februara u Beloj kući, naveo je list.Flin je 13. februara podneo ostavku posle medijskih izveštaja da je pre inauguracije Donalda Trampa sa ruskim ambasadorom razgovarao o američkim sankcijama prema Rusiji. Bivši savetnik je takođe pod istragom Pentagona o navodnom davanju novcu kompanijama koje su povezane s ruskom vladom.
 
Njujork tajms je preneo da je Komi imao običaj da piše beleške tokom razgovora s Trampom. Bela kuća je odmah reagovala na pisanje lista navodeći da Tramp nije tražio od Komija da odustane od istrage o Flinu.

List dodaje da je taj neispunjeni zahtev verovatni motiv za Komijevo otpuštanje i navodi da je tokom jedne večere u januaru, Tramp dva puta tražio od Komija da se obaveže na lojalnost, što je Komi odbio. Njujork tajms, za koji Tramp često kaže da proizvodi "lažne vesti", objavio je delove iz te beleške.

Beleške agenata i drugih zvaničnika FBI često se na suđenjima koriste kao verodostojni dokazi. Tramp je smenom Komija prošle nedelje izazvao burne reakcije na političkoj sceni u SAD.

Njujork tajms pak dodaje da je Tramp pretio Komiju zbog objavljivanja informacija o njihovom razgovoru. "Džejmsu Komiju je bolje da nema nijedne nove trake našeg razgovora pre nego što počne da ih pušta medijima", napisao je Tramp na Tviteru, dva dana posle otpuštanja Komija.
 
(Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Donald Tramp, Majkl Flin, Džejms Komi; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Donald Tramp, Majkl Flin, Džejms Komi; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Donald Tramp, Majkl Flin, Džejms Komi; Autor: ReutersSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Donald Tramp, Majkl Flin, Džejms Komi; Autor: ReutersSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS