Svet

PREDSTAVLJENI ČLANOVI FRANCUSKE VLADE: Spektar od levice preko centra do desnice

Novi francuski ministar finansija u Makronovoj vladi biće konzervativni političar Bruno Le Mer, dok je za šefa diplomatije izabran Žan-Iv Le Drijan. Ministar ekologije biće poznati borac za zaštitu životne sredine Nikolo Iloa

Objavljeno: 17.05.2017. 17:20h
Foto: Emanuel Makron; Autor: Fonet
Francuski predsednik Emanuel Makron kompletirao je u sredu vladu imenovanjem predstavnika različitog političkog spektra čime je ispunio obećanje da će učiniti sve da premosti jaz između levice i desnice.

Novi francuski ministar finansija u Makronovoj vladi biće konzervativni političar Bruno Le Mer, dok je za šefa diplomatije izabran Žan-Iv Le Drijan.Le Mer (48) je član Republikanske partije, a od 2009. do 2012. za vreme predsednika Nikole Sarkozija, bio je ministar poljoprivrede. Bivši ministar odbrane 69-godišnji Le Drijan imenovan je za ministra spoljnih poslova, saopštio je danas generalni sekretar predsedništva Aleksis Koler. 

Žan-Iv Le Drijan; Autor: Fonet

Le Drijan je bio član vlade za vreme predsednika Fransoa Olanda i bio je jedan od najpopularnijih ministara socijalističke vlade. Nadgledao je vojne operacije Francuske u Maliju, Centralnoj Africi, Iraku i Siriji.

Nova ministarka odbrane biće proevropska političarka centra 59-godišnja Silvi Gular koja je karijeru počela u Ministarstvu spoljnih poslova gde je bila član tima koji je pregovarao o posledicama ujedinjenja Nemačke.

Za ministra unutrašnjih poslova imenovan je 69-godišnji socijalista Žerar Kolom, koji je od 2001. bio gradonačelnik Liona, trećeg po veličini grada u Francuskoj. Kolom je prvi visoki političar socijalista koji je odlučio da podrži Makrona na izborima za predsednika.

Za ministra pravde imenovan je centrista Fransoa Bajru, a ministarka za sport biće dvostruka olimpijska šampionka u mačevanju Lora Flesel. Makron je obećao da će u vladu uključiti i predstavnike civilnog društva te je za ministra ekologije imenovao borca za zaštitu životne sredine Nikolu Iloa.
 
(Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Emanuel Makron; Autor: FonetSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Emanuel Makron; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK S VUKAŠINOM VOLFOM MINIĆEM: Šibicari iz visokog društva

Emanuel Makron; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Mediji i politika: Štampa (ne) može da zameni institucije

Emanuel Makron; Autor: FonetSvet

MAKRON "SA ILI BEZ EVROPE": Francuska u Libiji otvara centar za buduće azilante

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS