Svet

TURSKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA: Nećemo moliti Nemačku da ostane u vojnoj bazi Indžirlik

Komentari ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua dolaze u vreme povećanih tenzija između Turske i Nemačke, koje su saveznice u NATO

Objavljeno: 18.05.2017. 12:58h
Foto: Mevlut Čavušoglu; Autor: Reuters
Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da njegova zemlja neće moliti Nemačku da ostane u vazduhoplovnoj bazi Indžirlik na jugu Turske.

Čavušoglu je rekao da je Turska pustila nemačke vojnike u tu vojnu bazu u sklopu operacija međunarodne koalicije protiv ekstremističke grupe Islamska država."Ako žele da idu, to je do njih i mi nećemo moliti (da ostanu)", kazao je šef turske diplomatije. Komentari Čavušoglua dolaze u vreme povećanih tenzija između Turske i Nemačke, koje su saveznice u NATO.
 
Turska je zabranila nemačkim poslanicima da posete oko 270 vojnika stacioniranih u bazi Indžirlik, zbog čega Nemačka razmatra izmeštanje flote u Jordan ili na Kipar.
Čavušoglu je kritikovao Nemačku zbog toga što je njemu i drugim turskim ministrima zabranila da u nemačkim gradovima govore na skupovima podrške ustavnim promenama u Turskoj, pre referenduma održanog 16. aprila.

Na tom referendumu turski birači su tesnom većinom glasali za proširenje ovlašćenja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. "Ako je ovo što mi radimo ucena, šta je onda to bilo", upitao je šef turske diplomatije, misleći na zabranu turskim zvaničnicima da govore na skupovima u Nemačkoj.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Mevlut Čavušoglu; Autor: ReutersSvet

SUĐENJE PUČISTIMA U TURSKOJ: Oko 500 ljudi tereti se za pokušaj vojnog udara

Mevlut Čavušoglu; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Mevlut Čavušoglu; Autor: ReutersSvet

TERORISTIČKI NAPAD U KABULU: Ubijeni svi napadači, Islamska država preuzela odgovornost (FOTO)

Mevlut Čavušoglu; Autor: ReutersSvet

​NEMAČKA OSUDILA SANKCIJE RUSIJI: Moguć trgovinski rat između SAD i Evropske unije

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS