Svet

STEGNUTA OMČA OKO ISLAMSKE DRŽAVE: U Raki preostalo najviše 4.000 terorista

Američka koalicija koja podržava kurdske snage tvrdi da se u Raki krije tri do četiri hiljade boraca Islamske države

Objavljeno: 19.05.2017. 10:00h
Foto: Sirijske demokratske snage; Autor: AP
Savez kurdskih i arapskih boraca koje vojno podržava SAD zauzeli su 350 kvadratnih kilometara tokom prošle nedelje u sirijskoj provinciji Raka. Na taj način su stegnuli omču oko glavne baze grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), kazao je potparol koalicije pod vodstvom SAD.

Između tri i četiri hiljade boraca ISIL se navodno krije u Raki, gde nastavljaju da organizuju odbranu protiv očekivanog napada, kazao je pukovnik Rajan Dilon za agenciju Reuters u telefonskom razgovoru iz glavnog grada Iraka.Sirijske demokratske snage (SDF) drže u okruženju Raku, glavni grad u Siriji koji je ISIL proglasio svojim, od novembra. Prošle nedelje, borci SDF-a ostvarili su veliki uspeh osvajanjem Tabke, grad koji je ISIL nekada držao pod kontrolom, 50 kilometara zapadno od Rake i obližnje strateške brane.
 
"Poslednje nedelje SDF je stegao omču oko ISIL na severnom, istočnom i zapadnom delu Rake", rekao je Dilon. Uz podršku vazdušnih napada koalicije, borci SDF-a su se približili na četiri kilometra od grada Rake. "Zauzeli su skoro 350 kvadratnih kilometara teritorije od ISIL i nastavljaju napredovati. Oni sve više zatežu izolacijski prsten, što je u velikoj meri neosporno", rekao je on.

Kurdsko-arapska koalicija u Siriji ocenila je da će američka odluka o naoružavanju njihovih snaga ubrzati poraz ISIL-a u Siriji. Administracija američkog predsednika Donalda Trampa saopštila je u utorak da će naoružavati kurdske borce u Siriji "koliko bude potrebno" kako bi što pre preuzeli od ISIL ključni grad Raku, uprkos žestokom protivljenju Turske koja ih smatra teroristima.
 
(AJB)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Sirijske demokratske snage; Autor: APSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Sirijske demokratske snage; Autor: APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Sirijske demokratske snage; Autor: APSvet

TERORISTIČKI NAPAD U KABULU: Ubijeni svi napadači, Islamska država preuzela odgovornost (FOTO)

Sirijske demokratske snage; Autor: APSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS