Svet

POTRESNA ISPOVEST BEGUNCA IZ RAKAJNA: Rohindže bacaju u kaveze i muče ih do smrti ako ne plate otkup

Abdul Selam je prošao pravi pakao dok je iz Mjanmara prebegao u Tajland, ali ni tu nije zaštićen od progonitelja

Objavljeno: 18.05.2017. 17:27h
Foto: Rohindža muslimani; Autor: Reuters
Pred mladićem Abdul Selamom, pripadnikom etničke skupine Rohindža muslimana, nije bio jednostavan izbor kada je bio primoran da napusti svoju domovinu u saveznoj državi Rakajn na zapadu Mjanmara, ostavljajući za sobom roditelje i sestre.

Morao je da izabere između toga da živi pod represijom mjanmarskih vojnika i njihovim ugnjetavanjem ili bega iz zemlje u čamcima trgovaca ljudima. Na tom putu se suočio s drugim teškim životnim iskustvom kada je dospeo u ruke krijumčara koji su ga tretirali kao običnu robu.  

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Abdul Selam je ispričao svoju priču novinskoj agenciji Rakajna koja se susrela s njim u jednom tajlandskom naselju. Ovaj mladić radi kao kućna posluga kod jedne porodice već tri godine. Svim snagama se trudi ostati u domu ove porodice jer strahuje da će ga tajlandske vlasti deportovati u Mjanmar ako im dospe u ruke.
 
Abdul Selam kaže: "Naši životi u Rakajnu bili su poput smrti. Budisti nas vide kao uljeze i imigrante, iako su svi moji preci iz Rakajna. Prema nama ispoljavaju ekstremni rasizam, a mijanmarske vlasti su nam uskratile pravo na obrazovanje i lečenje, jer žele da napustimo svoju domovinu ili da budemo njihovi robovi... To je ono što žele od nas i takvim životom žive mnogi stanovnici ove pokrajine."

NA RUBU SMRTI

Abdul Salam ističe da je, kada je počeo razmišljati o odlasku, saznao da postoje tajne skupine koje rade s vojskom i graničarima. Oni olakšavaju beg iz države preko trgovaca ljudima. "Ukrcao sam se na jedan od teretnih brodova. Sav novac koji sam imao dao sam da platim put. Pozdravio sam se sa roditeljima, a onda započinje moje mukotrpno putovanje."  

"Trgovci ljudima su nas premlaćivali i uskraćivali nam hranu. Danima smo bili bez vode i na rubu smrti. Namerno su nas izgladnjivali kako im se ne bismo mogli suprotstaviti. Ako bi neko od silne žeđi zatražio malo vode ili riže da utoli glad, još više bi ga tukli. Tako je proteklo naše putovanje, sve dok nas nisu predali jednoj grupi na tajlandskoj granici. Baš kada smo pomisli da je našim patnjama došao kraj, nismo ni bili svesni da smo ušli u još mračniji tunel od onog prethodnog", dodao je. 

Rohindža muslimani; Autor: Reuters

Ovaj mladić kaže da su ih trgovci ljudima odveli duboko u tajlandsku džunglu. Doveli su ih do kaveza gde su zatekli još izbeglica iz reda Rohindža muslimana koji su tu dovedeni pre njih. Na tom mestu su mučeni na najsvirepije načine, kako bi ih prisilili da plate otkupninu. "Bacili su nas u kaveze a onda ucenjivali na sve moguće načine, tražeći od nas novac u zamenu za puštanje na slobodu... Mučili su nas svakodnevno, prisiljavajući nas da zovemo svoje porodice i tražimo od njih da plate otkupninu."   

Abdul Salam nastavlja svoju priču i kaže: ''Na tom mestu su stotine ljudi umrle pred mojim očima. Rohindža muslimanke su iskorišćavali seksualno na najgnusnije načine. Tu sam prošao kroz mučenje i ucenjivanje sve dok nije plaćena otkupnina za mene." 

Abdul Salam je ovu priču, kako kaže, uputio Rohindžama koje su prinuđene da napuste svoju zemlju zbog sistematskog ugnjetavanja po verskim i etničkim osnovama koje se provodi nad njima. Kaže kako je sada beskućnik u Tajlandu koji traži sebe i svoj ukradeni identitet, ali i domovinu gde bi se iznova okupila njegova i porodice stotina hiljada osoba poput njega. 
 
(AJB)
KliknitePrevucite za sledeću vest
Povezane vesti
Rohindža muslimani; Autor: ReutersAZIJA

POLUOSTRVO POD OPSADOM: Udarna pomorska grupa SAD poslata u odvraćanje Severne Koreje

Rohindža muslimani; Autor: ReutersAZIJA

​DAN NAKON DRUGOG KOREJSKOG RATA: Ovo je najveća opasnost sukoba Pjongjanga i Vašingtona

Rohindža muslimani; Autor: ReutersGEOPOLITIKA

​GEOGRAFIJA I POMORSKI RAT: Amerika je u prednosti u Južnom kineskom moru, ali ne još zadugo

Rohindža muslimani; Autor: ReutersSvet

VEZA S NIČIJOM ZEMLJOM: Zašto je Kina besna zbog novog indijskog mosta (VIDEO)

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Svet
Rohindža muslimani; Autor: ReutersSvet

BOMBAŠKI NAPAD U ATINI: Bivši premijer i njegov vozač povređeni u eksploziji

Rohindža muslimani; Autor: ReutersSvet

NEMIRI NA ULICAMA ATINE: Građani se sukobili sa policijom zbog najavljenih mera štednje (VIDEO)

Rohindža muslimani; Autor: ReutersVIDEO

SVIM SNAGAMA PROTIV TERORISTA: Ulične borbe protiv Islamske države u Mosulu (VIDEO)

Rohindža muslimani; Autor: ReutersSvet

PLJAČKE I POŽARI U VENECUELI: Maduro poslao 2.600 vojnika na zapad zemlje

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.