Svet

PREDSEDNIČKI IZBORI U IRANU: Hasan Rohani favorit za šefa države (FOTO)

Izbori u Iranu imaju karakter referenduma budući da Iranci treba da potvrde umerenu politiku 68-godišnjeg Ruhanija koji je na vlasti od 2013. godine

Objavljeno: 19.05.2017. 11:20h
Foto: Hasan Rohani na glasanju; Autor: Reuters
U Iranu su danas počeli predsednički izbori, prvi u zemlji otkako je u julu 2015. sklopila istorijski nuklearni sporazum sa velikim silama.

Aktuelnom šefu države Hasanu Rohaniju glavni protivnik je konzervativni Ebrahim Raisi, blizak iranskom vrhovnom verskom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju.Među prvima je glasao Hamnei koji je pozvao Irance da izađu na izbore uz poruku da je u "njihovim rukama budućnost Irana". Izbori imaju karakter referenduma budući da Iranci treba da potvrde umerenu politiku 68-godišnjeg Ruhanija koji je na vlasti od 2013. godine.

Ajatolah Hamenei na glasanju; Autor: Reuters

Rohani je nakon glasanja rekao da ko god bude izabran mora da dobije podršku svih. Nezvanično, Rohani je favorit jer su svi iranski predsednici od 1981. dobijali drugi mandat na izborima.

Jedna od centralnih tema izbora su i ekonomska pitanja. Rohani je vodio pregovore sa šest velikih sila o spornom iranskom nuklearnom programu. Ti pregovori su doveli do sporazuma kojim je ukinut deo međunarodnih sankcija Iranu.

Rohanijev protivnik, konzervativni sveštenik i bivši tužilac Ebrahim Raisi (53) je iranske pregovarače o nuklearnom sporazumu optužio za "slabost", ali sporazum nije doveo u pitanje. Raisi se smatra bliskim Hamneiju i kontroliše uticajnu i bogatu humanitarnu fondaciju. Na njega se gleda kao na mogućeg naslednika Hamneija. U slučaju da nijedan kandidat ne osvoji 50 odsto glasova, biće drugog kruga glasanja. 

Ebrahim Raisi na glasanju; Autor: AP

U Iranu će oko 56 miliona glasača glasati na više od 63.000 glasačkih mesta i na više od 300 u inostranstvu, od kojih je 55 u SAD gde živi oko milion iranskih državljana.
Predsednik Irana nadležan je za državnu administraciju i postavlja članove vlade i druge visoke zvaničnike, a igra i značajnu ulogu u definisanju unutrašnje i spoljne politike, ali je odgovoran vrhovnom vođi. Za iranskog predsednika su se kandidovali i reformista Mostafa Hašemitaba i nekadašnji ministar kulture Mostafa Mirsalim.
 
(Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Hasan Rohani na glasanju; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Hasan Rohani na glasanju; Autor: ReutersSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Hasan Rohani na glasanju; Autor: ReutersSvet

​NEMAČKA OSUDILA SANKCIJE RUSIJI: Moguć trgovinski rat između SAD i Evropske unije

Hasan Rohani na glasanju; Autor: ReutersSvet

MOGUĆ TRAMPOV VETO NA SANKCIJE RUSIJI: Predsednik SAD želi "još oštrije" mere protiv Moskve

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS