Svet

KAD SE HAOS OKRENE PROTIV GOSPODARA: Evo zašto je Rusija zabrinuta zbog političke krize u SAD

Rusija je gajila velike nade kada je Tramp izabran za predsednika, pošto su odnosi Moskve i Vašingtona za vreme predsednika Baraka Obame pali na nivo iz vremena Hladnog rata

Objavljeno: 19.05.2017. 13:29h
Foto: Vladimir Putin; Autor: Fonet
Kremlj je sve više nezadovoljan što je Rusija u centru političke bure u SAD, koja preti da smeni predsedika Donalda Trampa i koja ga sprečava da pravi dogovore s Moskvom, ocenio je Blumberg.

"Dok Vašington bruji o mogućem opozivu pošto je specijalni savetnik imenovan da istraži navodne veze Trampovog izbornog štaba i Rusije, zvaničnici u Moskvi su zabrinuti da će taj tajkun koji je postao političar biti toliko obuzet političkom krizom kod kuće, da neće imati šansu da napravi normalan radni odnos s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom", piše američka agencija.Neimenovani zvaničnik Kremlja ocenio je da izgleda da je američka opsesija Rusijom "otela" Trampovo predsedavanje SAD.  Četiri meseca posle izborne pobede koja je euforično dočekana u Moskvi, "njegova sudbina izgleda sve nesigurnija" političarima u Kremlju, izjavile su druge dve osobe upoznate sa situacijom, koje nisu želele da im se objave imena.
 
Blumberg ocenjuje da nastavak javnog nezadovoljstva zbog navodnog mešanja Rusije u izbore za američkog predsednika, onemogućava Kremlju postizanje bilo kakvog dogovora sa SAD o ključnim problemima, kao što je sirijski rat ili ukidanje sankcija zbog sukoba u Ukrajini.

"Nada se polako gasi", izjavio je Fjodor Lukjanov, koji je na čelu Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku, savetodavnog tela Kremlja. Po njegovoj oceni, biće "potpuno nemoguće" napraviti bilo kakav dogovor ako Tramp bude opozvan i ako ga zameni potpredsednik SAD Majk Pens, koji je "veoma konzervativan i prilično agresivan" prema Rusiji.

Putin, koji se prvo šalio na račun "političke šizofrenije" u Vašingtonu, kasnije je rekao da su ih dogadjaji u SAD isprava zasmejavali, ali da "danas nisu samo tužni, nego su i zabrinuti".

Donald Tramp; Autor: Reuters

Andrej Kortunov, direktor Saveta za međunarodne odnose, istraživačke grupe koju je osnovao Kremlj, izjavio je da, imajući u vidu tešku poziciju u kojoj je Tramp, nema smisla nastavljati ozbiljan dijalog.

Kortunov je rekao da se strah od opoziva Trampa povećava i da u Moskvi ima ljudi koji tu mogućnost shvataju ozbiljno. U Rusiji jača osećaj da su Trampovi protivnici u političkom establišmentu odlučni da ga smene, izjavio je bivši zvaničnik Kremlja Oleg Morozov koji je sada u odboru gornjeg doma parlamenta za međunarodne poslove. "Rat protiv njega će se nastaviti do poslednjeg metka", rekao je Morozov.

Rusija je gajila velike nade kada je Tramp izabran za predsednika, pošto su odnosi Moskve i Vašingtona za vreme predsednika Baraka Obame pali na nivo iz vremena Hladnog rata. Tramp je tokom predsedničke kampanje hvalio Putina, sugerišući da će možda ukinuti američke sankcije uvedene protiv Rusije zbog aneksije Krima i rata u Ukrajini. Putin i Tramp bi se prvi put mogli sastati na samitu Grupe 20 najrazvijenijih zemalja u Nemačkoj 7. i 8. jula.

PRATITE NEWSWEEK I NA TVITERU

(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Vladimir Putin; Autor: FonetSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Vladimir Putin; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Vladimir Putin; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK S VUKAŠINOM VOLFOM MINIĆEM: Šibicari iz visokog društva

Vladimir Putin; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Mediji i politika: Štampa (ne) može da zameni institucije

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS