Svet

ASANŽ OSLOBOĐEN OPTUŽBE ZA SILOVANJE: Švedska odustala od istrage protiv osnivača Vikiliksa

Uprkos odluci Stokholma, britanska policija saopštila je da će Asanž biti uhapšen ukoliko napusti Ambasadu Ekvadora u Londonu

Objavljeno: 19.05.2017. 15:28h
Foto: Džulijen Asanž; Autor: AP
Direktor švedskih javnih tužilaštava odlučio je da odustane od istrage za slučajave navodnog silovanja za koje se sumnjičio direktor Vikiliksa Džulijan Asanž.

Marijen Nju rekla je da je nalog za njegovo hapšenje povučen jer nije moguće da mu se uruči obaveštenje o njegovim navodnim zločinima.Ovaj potez dolazi uoči ispitivanja suda u Stokholmu na zahtev advokata Asanža da Švedska povuče evropske naloge za hapšenje.
 
Asanž je od 2012. živeo u ambasadi Ekvadora u Londonu, pokušavajući da izbegne izručenje Švedskoj u strahu da će to dovesti do njegovog izručenja Sjedinjenim Državama.

Britanska policija saopštila je da će Asanž biti uhapšen ukoliko napusti Ambasadu Ekvadora u Londonu. Policija Londona navodi da je 29. juna 2012. objavljen nalog za njegovo hapšenje jer se nije predao britanskom sudu. "Metropoliten policija je obavezna da realizuje taj nalog ukoliko on napusti Ambasadu", navodi se u saopštenju policije.

Džulijan Asanž strahuje da bi ga švedske vlasti mogle izručiti Sjedinjenim Državama. U SAD-u bi ga, kako prenose agencije, verovatno čekalo suđenje jer je Vikiliks objavio na hiljade tajnih američkih vojnih i diplomatskih dokumenata.

AP, Džulijan Asanž

Advokat žene koja tvrdi da ju je silovao osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž rekla je danas da je "skandal što osumnjičeni za silovanje može da izbegne suđenje" i da je njena klijentkinja šokirana odlukom švedskog tužilaštva. Advokatica Elizabet Masi Fric je dodala da "ona ne može da promeni gledište da ju je Asanž izložio silovanju".
 
(Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Džulijen Asanž; Autor: APSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Džulijen Asanž; Autor: APSvet

EGZODUS BANAKA IZ LONDONA: Da li je Bregzit ipak kraj za finansijsku prestonicu sveta

Džulijen Asanž; Autor: APSvet

NIZ NAPADA U LONDONU: Muškarci na mopedima napadali kiselinom ljude na ulici

Džulijen Asanž; Autor: APSvet

BOMBA U VATIKANU: Papin ministar finansija i treći čovek crkve optužen za višestruko zlostavljanje dece

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS