Svet

​PROCURILI TRANSKRIPTI: Tramp hvalio Duterteov nasilni obračun sa dilerima i odao nove poverljive informacije

U razgovoru s "besnim psom" Duterteom, Donald Tramp je pohvalio filipinskog predsednika zbog "rešavanja problema s drogom", ali i iskoristio priliku da oda nove poverljive vojne informacije

Objavljeno: 25.05.2017. 15:00h
Foto: Donald Tramp i Rodrigo Duterte; Autor: Reuters / AP
Tokom telefonskog razgovora sa filipinskim predsednikom Rodrigom Duterteom, Donald Tramp napravio je dva gafa po ceni jednog.

Prvo, američki predsednik je pohvalio Duterteov smrtonosni kontroverzni rat protiv droge i tako zaprepastio brojne zvaničnike i organizacije za zaštitu ljudskih prava. U privatnom telefonskom pozivu 29. aprila, Tramp je rekao Duterteu kako "radi neverovatan posao po pitanju problema droga" u toj zemlji, misleći na nasilnu kampanju protiv dilera droge u kojoj je već preko 9.000 ljudi izgubilo život."Samo sam želeo da Vam čestitam jer čujem da radite neverovatan posao po pitanju droge", rekao je Tramp Duterteu, navodi se u transkriptu razgovora do kojeg je došao Vašington post. "Mnoge zemlje imaju taj problem, mi imamo taj problem, ali kako sjajan posao radite samo sam želeo da vas okrenem da vam to kažem".
 
Međunarodni posmatrači i aktivističke grupe žestoko kritikuju Dutertea od dolaska na vlast, kako zbog neviđenog talasa nasilja, tako i zbog izjava tipa: "Hitler je masakrirao 3 miliona Jevreja, a sada ima 3 miliona zavisnika od droge. Ja bih bio srećan da ih sve pobijem".

Trampove pohvale Dutertea izazvale su zbog toga, očekivano, bes aktivista za ljudska prava. "Podržavati Dutertea znači podržavati čoveka koji propagira masovna ubistva i čoveka koji je sam priznao da je ubijao ljude", rekao je Džon Sifton iz organizacije Human Rights Watch (HRW) i dodao: "Podrška njegovim metodama znači slavljenje smrti siromašnih i ranjivih". 

Da stvar bude još gora, Tramp je iskoristio priliku da se "pohvali" kako je poslao dve nuklearne podmornice u vode blizu Severne Koreje, što je još jedna poverljiva informacija.

Rodrigo Duterte; Autor: Fonet

"Imamo mnogo borbene moći tamo. Dve podmornice, najbolje na svetu, imamo i dve nuklearne podmornice, ali nije da želimo da ih sve upotrebimo", rekao je Tramp Duterteu. Dva lidera dotakla su se i teme severnokorejskog lidera.

"On se igra sa svojim bombama, svojim igračkama i kako mi se čini, njegov um ne radi dobro, mogao bi da poludi u bilo kom momentu", rekao je Duterte Trampu.

"Ne možemo da dopustimo da se ludak s nuklearnim oružjem ponaša kao pušten s lanca. Imamo mnogo borbene moći tamo, više nego što ima, oko 20 puta više, ali ne želimo da je iskoristimo", odgovorio je Tramp.

Donald Tramp; Autor: AP

Transkripti razgovora američkog i filipinskog predsednika otvorili su nove debate oko toga da li je Tramp sposoban da rukuje poverljivim informacijama, nakon što sličnu stvar uradio i prilikom razgovora s ruskim ambasadorom i ruskim šefom diplomatije u Beloj kući. 
 
(Foreign Policy)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Donald Tramp i Rodrigo Duterte; Autor: Reuters / APSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Donald Tramp i Rodrigo Duterte; Autor: Reuters / APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Donald Tramp i Rodrigo Duterte; Autor: Reuters / APSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Donald Tramp i Rodrigo Duterte; Autor: Reuters / APSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS