Svet

VEZA S NIČIJOM ZEMLJOM: Zašto je Kina besna zbog novog indijskog mosta (VIDEO)

Most Dola Sadija napravljen je toliko čvrsto da može izdržati vojne tenkove od 60 tona, a koristan je i zato što će skratiti vreme putovanja sa jedne strane reke na drugu za osam sati

Objavljeno: 26.05.2017. 11:32h
Foto: Dola Sadija most; Izvor: Youtube printscreen/Being Assamese
Indija je otvorila most dug 9,15 kilometara na reci Lohit koja spaja osporavanu državu Arunačal Pradeš sa severoistočnom državom Asam.

Kina tvrdi da je Arunačal Pradeš njihova teritorija i smatraju je južnim Tibetom. Peking je oštro kritikovao indijsku odluku da dozvoli tibetanskom duhovnom lideru Dalaj lami da poseti državu i protestovali su protiv razvoja vojne infrastrukture na tom području. Indija tvrdi da ima na to pravo. "Dok Kina postaje agresivnija, vreme je da jačamo naše fizičke infrastrukture kojima ćemo braniti našu teritoriju", rekao je ministar unutrašnjih poslova Kiren Rijiju. On je istakao kako je Arunačal Pradeš deo Indije i da se to nikada neće promeniti. 
 
Izgradnja mosta Dola Sadija počela je 2011. godine. Napravljen je toliko čvrsto da može izdržati vojne tenkove od 60 tona. Osim što će poslužiti u vojne svrhe, ukoliko do toga dođe, most će skratiti vreme putovanja sa jedne strane reke na drugu za osam sati.

"Bio je to težak posao i veliki inžinjerski izazov, a brzina u izvođenju radova zavisila je i od kompenzacijskih problema", rekao je zvaničnik iz kompanije Navajuga.

Ipak, radovi su završeni na vreme. Sada grade dvosmerni autoput, nadograđuju stari put iz Drugog svetskog rata i rade na još četiri projekta koja se tiču proširenja puta. Prave i mesto za sletanje teških transportnih aviona, na čemu rade užurbano.
"Želimo mir, ali častan mir. Moramo biti sposobni da pobedimo svakoga ko misli da smo slabi", rekao je ministar Rajnat Sing.
 
(Klix.ba)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Dola Sadija most; Izvor: Youtube printscreen/Being AssameseSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Dola Sadija most; Izvor: Youtube printscreen/Being AssameseSvet

KINESKE UVEZENE MLADE: Seks trafiking kao izlaz iz problema 30 miliona neženja

Dola Sadija most; Izvor: Youtube printscreen/Being AssameseSvet

KINA UPOZORILA INDIJU: Ne izazivajte sreću, povucite vojsku sa kineske teritorije!

Dola Sadija most; Izvor: Youtube printscreen/Being AssameseRegion

INSTITUT ZA BEZBEDNOSNA ISTRAŽIVANJA EU: Kineska ulaganja šire korupciju na Zapadnom Balkanu

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS