Svet

​NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zavera protiv SAD: Unutar Putinove kampanje uništenja američke demokratije

Džordž Buš mlađi, očajnički tražeći rusku pomoć u ratu protiv terorizma nakon 11. septembra, famozno je rekao kako je „pogledao u (Putinovu) dušu". („I ja sam", uskočio je senator Džon Mekejn i dodao: „I video sam tri slova: KGB.")

Objavljeno: 29.05.2017. 12:44h
Foto: Vladimir Putin; Autor: Profimedia
Bilo je to nekoliko dana posle dočeka novog milenijuma: u američkoj ambasadi u Moskvi održan je prijem u domu Spaso, višedecenijskoj elegantnoj rezidenciji američkog ambasadora. Burna era Borisa Jeljcina stigla je do naglog, šokantnog kraja na novogodišnju noć, kada je ruski predsednik, koji je srušio Sovjetski Savez i pretvorio svoju zemlju u haotičnu, goluždravu demokratiju, najavio svoju ostavku. Njegov naslednik bio je čovek koji je postavljen za premijera samo četiri meseca ranije, čovek kojeg je većina Rusa jedva znala, a kamoli spoljašnji svet – bivši oficir KGB-a Vladimir Putin.Dok je Džim Kolins, smireni karijerni diplomata koji je tada bio američki ambasador u Rusiji, obilazio goste i razgovarao o dramatičnoj promeni u Kremlju, opšti utisak bio je olakšanje. Jeljcinova era, koja je počela obećavajuće, pretvorila se u gegajuću, duboko korumpiranu distopiju. Jeljcin, čiji je uspon ka popularnosti došao snažno – njegovo penjanje na tenk u centru Moskve kako bi odbio revanšiste koji su želeli da spasu sovjetsku diktaru postalo je jedan od najkultnijih momenata kraja Hladnog rata – postao je hronično bolestan i sve skloniji votki. Grupa biznismena povezanih sa politikom ekonomski je silovala zemlju i iznela je veći deo profita izvan zemlje. Budžet je bio prazan, radnici u javnom sektoru bez plata. Tada sam pisao priču o pukovniku sovjetskih raketnih snaga koji se ubio jer nije mogao da priušti svojoj ženi rođendansku proslavu.
 
Nekada moćan i moćno efikasan KGB morao je da posmatra kako njegovi najbolji oficiri odlaze da rade za privatne biznismene i ostavljaju bezbednosne službe demoralisane i sve korumpiranije. Rusija je bila u haosu.

Kolins je slušao različita mišljenja i ponudio je svoje: „Potreban im je neko ko može da kontroliše ovo mesto", rekao je. Drugim rečima, osetio je olakšanje što je Jeljcin otišao.

Danas zaboravljamo, usred sve intenzivnije histerije u Vašingtonu, da je Vladimir Vladimirovič Putin – sada kod zapadnih političara i u štampi obično predstavljen kao zlikovac iz crtaća – imao svoj medeni mesec. Mnogi su tada odlučili da zanemare Putinovu karijeru u KGB i odlučili da se fokusiraju na činjenicu da je on bio energični pomoćnik reformski nastrojenom gradonačelniku njegovog rodnog Sankt Peterburga u eri neposredno nakon pada Sovjetskog Saveza. Madlen Olbrajt, tada Klintonova državna sekretarka, nazvala ga je reformistom, a Putin je u narednoj deceniji uspeo da prevari obe strane političkog spektra u Vašingtonu. Džordž Buš mlađi, očajnički tražeći rusku pomoć u ratu protiv terorizma nakon 11. septembra, famozno je rekao kako je „pogledao u (Putinovu) dušu". („I ja sam", uskočio je senator Džon Mekejn i dodao: „I video sam tri slova: KGB.") Ne tako davno, na izborima 2012, predsednik Barak Obama ismevao je Mita Romnija jer je nazvao Putina pretnjom po SAD. „Osamdesete su pozvale i rekle da žele da se njihova spoljna politika vrati", rekao je Obama.

Danas, prema njenim kritičarima, Rusija je smrtna pretnja za sve što Zapad smatra dragim i ona je pokušala da interveniše, pre svega u sajber-prostoru, na američkim izborima 2016. Najvrednija stvar koju Amerika poseduje, njena demokratija, napadnuta je na način koji je Mekejn okarakterisao, govoreći u ime većine vašingtonskog establišmenta, kao „akt rata". Nova Trampova administracija sada je pod opsadom istrage FBI u vezi sa potencijalnim kontaktima članova Trampovog tima sa Moskvom tokom predsedničke kampanje s ciljem sprečavanja ulaska Hilari Klinton u Belu kuću,.Tramp je morao da otpusti svog prvog savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Fina zbog laži u vezi sa razgovorom s ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom tokom tranzitivnog perioda. Onda je 10. maja otpustio čoveka koji je nadgledao istragu FBI o Rusiji i Trampovoj kampanji, direktora Džejmsa Komija, delom zbog toga što nije želeo javno da odbaci navode o vezama predsednika s Moskvom. Odjednom, neosporan dašak krize u stilu Votergejta osećao se u vašingtonskom vazduhu. Ali skandal je imao jednu karakterističnu osobinu: kako su se višestruke istrage odvijale u narednim nedaljama i mesecima, imajte na umu da to nije bio domaći skandal, već da je stvoren u Moskvi. Retko, ako i ikada tokom Hladnog rata, Rusija je uspela da se tako efikasno umeša u američku politiku.

Ostavimo po strani na trenutak to da li je ova kriza, kako bi je Tramp nazvao, „lažna priča" koju su stvorile demokrate jer su besne što su izgubile izbore i njihovi saveznici u medijima. Pre manje od dve decenije, Putin je nasledio iznurenu, bankrotiranu zemlju. Nekad supersila, više nije imala gotovo nikakvog geopolitičkog značaja, čak ni u svom susedstvu. (SAD su ponizile Moskvu i razbesnele Putina, koji je tada za Jeljcina vodio Federalnu bezbednosnu službu, naslednicu KGB, kada su bombardovale rusku saveznicu Srbiju tokom rata na Kosovu 1999.) Sada je Rusija ponovo državni neprijatelj broj 1 u SAD, a Putin je u ofanzivi širom sveta. On je glavni zaštitnik sirijskog diktatora Bašara el Asada zahvaljujući svom odvažnom razmeštanju vojske u borbi protiv antiasadovskih islamističkih pobunjenika. On je anektirao Krim i poslao ruske trupe i specijalne jedinice u istočnu Ukrajinu, gde su prisutne i danas. Na Dalekom istoku, Rusija je sve bliža vojnom savezu sa Pekingom. A u Evropi i SAD Putinovi sajber-ratnici izazivaju haos. 
 
Vladimir Putin; Autor: Profimedia

Nastavak članka na sledećoj strani...

KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Vladimir Putin; Autor: ProfimediaSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Vladimir Putin; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Vladimir Putin; Autor: ProfimediaSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Vladimir Putin; Autor: ProfimediaSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS