EVROPA

​POVRATAK ČELIČNE ZVERI: Da li Trampova politika gura Merkelovu ka stvaranju nove nemačke supersile

Donald Tramp ušao je u Belu kuću s nadom da će rasparčati Evropsku unuju. Ali šta ako njegov mandat izazove njeno još tešnje ujedinjenje, i to protiv SAD?

Objavljeno: 29.05.2017. 14:30h
Foto: Angela Merkel i Donald Tramp; Autor: AP
Izjava nemačke kancelarke Angele Merkel da "Evropa ne može više da se oslanja na Sjedinjene Države kao partnera" i da "mora da preuzme sudbinu u svoje ruke" označava prekretnicu. Sve američke administracije od 1945. pokušavale su da tesno sarađuju s Nemačkom i NATO. Ronald Regan je čak posetio i groblje Bitburg, uprkos kontroverzi zbog nekoliko grobova oficira SS, kako bi ispoštovao kancelara Helmuta Kola koji mu je prethodno pružio podršku za postavljanje Peršing projektila srednjeg dometa na nemačkom tlu.

Tramp, međutim, gura Nemačku i Evropu u sasvim drugom smeru. Sada kada je u Francuskoj Emanuel Makron izabran za predsednika, Merkelova nastoji da uspostavi novu nemačko-francusku osu s ciljem zajedničke ekonomske i vojne agende. Takva politika predstavlja signal da američki prestiž i uticaj u inostranstvu opada. Zamislite, na primer, da Merkelova odluči da prkosi Trampovoj inicijativi za uvođenje sankcija Iranu? Zapad još nije došao do toga, ali Trampov pristup Evropi već je razotkrio njegovu spremnost da prkosi "pravilima igre" i jednostrano donosi odluke gotovo isključivo prema sopstvenom nahođenju.Problem predstavlja to što takva politika bukvalno tera Nemačku da ponovo postane supersila Evrope i da u svojoj agendi pokušava isključivo da gleda svoje interese. Ipak je to nacija koja je izmislila takozvanu realpolitiku.
 
Za sada, Merkelova je usresređena na uspostavljanje zajedničke vojne komande u Briselu i poboljšanje odnosa sa Poljskom. Berlin i Varšava percipiraju Rusiju na isti način, a sada kada je Britanija izašla iz Unije, Merkelova shvata da što pre mora učvrstiti zajedničku evropsku vojnu strukturu. Osim toga, kancelarka pokušavsa da sredi i finansijski sektor EU, odnosno da pojača reformske procese. U tom pogledu, ona će se fokusirati na ispunjenje određenih francuskih zahteva, kako bi bar delimično olakšala fiskalne probleme južne Evrope.

Iako još uvek ne postoji dovoljno političke volje u nemačkim vladajućim krugovima za pretvaranje zemlje u vodeću silu "Starog kontinenta", Trampovi potezi deluju kao katalizator i sve veći broj zvaničnika se okreće takvoj ideji.

Sve do danas, srž američke spoljne politike prema Evropi ležala je u Nemačkoj. Ta veza, međutim, ne samo da bledi, već je i na granici pucanja. Biće to velika ironija ako Tramp izazove trasformaciju Evrope u jedinstvenu vojnu supersilu. 
   
(National Interest)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Angela Merkel i Donald Tramp; Autor: APSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Angela Merkel i Donald Tramp; Autor: APMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Angela Merkel i Donald Tramp; Autor: APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Angela Merkel i Donald Tramp; Autor: APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS