Svet

ORBAN ODGOVORIO SOROŠU: Izjave o mafijaškoj državi predstavljaju objavu rata

Džordž Soroš optužio je premijera Mađarske Viktora Orbana da stvara "mafijašku državu" serijom koraka koji podrivaju slobode, uključujući i akademske slobode

Objavljeno: 02.06.2017. 15:10h
Foto: Viktor Orban; Autor: Beta
Mađarski premijer Viktor Orban izavio je u petak da tvrdnje američkog milijardera mađarskog porekla Džordža Soroša o korupciji i stvaranju "mafijaške države" u Mađarskoj predstavljaju "objavu rata".

Orban je rekao da Soroš plaća mreže nevladinih organizacija koje "nalik agentima" ulažu napore u sprovođenje njegove politike, uključujući promovisanje migracije u Mađarskoj i drugim delovima Evrope.Komentarišući Soroševu izjavu, Orban je rekao da je njegova politika "elitistička i antidemokratska". Premijer Mađarske je optužio nevladine organizacije koje podržava Soroš da nisu transparentne i da su nalik mafiji.
 
Soroš je u četvrtak u Briselu optužio Orbana da stvara "mafijašku državu" serijom koraka koji podrivaju slobode i kritikovao novi mađarski zakon o obrazovanju koji preti opstanku Centralnoevropskog univerziteta (CEU) koji je osnovao u Budimpešti 1991. godine.

Američki milijarder je pohvalio Mađare zbog velikih demonstracija prethodnih meseci, održanih u znak podrške CEU, čiji je opstanak u Budimpešti pod znakom pitanja pošto je Orbanova stranka Fides usvojila novi zakon u aprilu.

Soroš (86), koji je preživeo holokaust u Mađarskoj tokom Drugog svetskog rata, postao je jedna od najomraženijih ličnosti populista i nacionalista. Oni osuđuju njegovu podršku liberalnim vrednostima, pravima LGBT populacije, žena i izbeglica, i krive njegove finansijske spekulacije za teškoće koje su mnogi osetili od izbijanja ekonomske krize.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Viktor Orban; Autor: BetaSvet

ORBAN ZAOŠTRIO RETORIKU: Evropska unija i Soroš žele "novu, mešanu i islamizovanu" Evropu

Viktor Orban; Autor: BetaSvet

SKRIVENI MIKROFON UHVATIO NETANIJAHUOV RAZGOVOR S ORBANOM: To što EU radi je ludački! Oni su jedini na svetu (FOTO, AUDIO)

Viktor Orban; Autor: BetaSvet

POPUSTILI POD PRITISKOM IZRAELA: Mađarska uklanja postere protiv Soroša pred posetu Netanijahua

Viktor Orban; Autor: BetaSrbija

Beograd ponovo postaje centar studentskog sveta

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS