BLISKI ISTOK

ODMERAVANJE SNAGA SA IRANOM: Zašto američka vojska povećava prisutnost u južnoj Siriji (FOTO)

"Povećali smo naše pristustvo i spremni smo za bilo kakvu pretnju koju predstavljaju prorežimske trupe", rekao je portparol Rajan Dilon, mislivši na milicije koje podržava Iran

Objavljeno: 03.06.2017. 06:00h
Foto: Američke trupe u Siriji; Autor: AP
Američka vojska saopštila je kako je očačala svoje borbene kapacitete u južnoj Siriji kako bi se suprotstavila šiitskim milicijama koje podržava Iran, i koje navodno ugrožavaju obližnje trupe u borbi protiv Islamske države.

Izjava portparola koalicije predvođene od strane SAD poslednji su znak rastućih tenzija u oblasti grada Tanf, gde su američke trupe stacionirane u bazi odakle podržavaju lokalne borce."Povećali smo naše pristustvo i spremni smo za bilo kakvu pretnju koju predstavljaju prorežimske trupe", rekao je portparol Rajan Dilon, mislivši na milicije koje podržava Iran, a koje se bore na strani Bašara al Asada.
 
Dilon smatra da je manji broj ovih trupa ostao unutar takozvanih sigurnih zona, uspostavljenih radi bezbednosti koalicionih trupa. U međuvremenu, veliki broj šiitskih boraca okuplja se na samoj granici te zone, koja je dogovorena i uspostavljena od strane SAD i Rusije.

"Mi na to gledamo kao na pretnju", rekao je Dilon.

Američka vojska je prošle sedmice iz vazduha bacila 90.000 letaka na kojima upozorava ove jedinice da će svaki ulazak u deeskalacionu zonu biti smatran neprijateljskim činom na koji će biti odgovoreno silom, kao i da sve snage koje se nalaze unutar zone treba odmah da je napuste.

Leci koje je koalicija predvođena od strane SAD bacila šiitskim milicijama u Siriji; Autor: Reuters

Jugoistočna oblast sirijske pustinje, poznata kao Badija, postala je važan front u sirijskom građanskom ratu između Sirijske arapske armije (SAA) i niza milicija koje podržavaju Asada s jedne, i pobunjenika s druge strane.

Suprotstavljene strane takmiče se oko zauzimanja teritorije pod kontrolom Islamske države, koja se povlači pred žestokim napadima sa gotovo svih strana.

Šiitske milicije koje podržava Iran; Autor: AP

Pobunjenici koje podržava Zapad, naveli su prošle sedmice kako su napadnuti od strane ruske avijacije u trenutku kada su počeli da napreduju protiv šiitskih milicija.

Pojačano prisustvo koalicije u oblasti sirijskog grada Tanf, koji leži na autoputu Damask Bagdad, dolazi s ciljem presecanja jedne od glavnih ruta snabdevanja džihadista, kao i da preseku vezu šiitskih milicija u Iraku i Siriji.
 
(Middle East Eye)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Američke trupe u Siriji; Autor: APSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Američke trupe u Siriji; Autor: APSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Američke trupe u Siriji; Autor: APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Američke trupe u Siriji; Autor: APSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS