Svet

MODNU PISTU ZAMENILA RATIŠTEM: Bivša manekenka u borbi protiv Islamske države u Siriji (FOTO)

Hana Tajger Beman, bivša kanadska manekenka, otkriva svoje razloge zašto se pridružila borbi protiv terorista na Bliskom istoku

Objavljeno: 02.06.2017. 16:18h
Foto: Hana Tajger Beman; Izvor: Youtube printscreen/BBC
Bivša kanadska manekenka Hana Tajger Beman, koja se pridružila kurdskim Ženskim odbrambenim jedinicama (YPJ) u borbi protiv ekstremističke organizacije Islamska država na severu Sirije, izjavila je da to nije samo borba protiv ekstremista, već dugotrajna borba za prava žena.

U intervjuu za BBC, nekadašnja manekenka je rekla da je primarni cilj YPJ borba za prava žena i da je "morala" da im se pridruži."Kurdskim ženama je dosta porobljavanja, primoravanja na brak... Primarni i najvažniji cilj Ženskih odbrambenih jedinica je borba za prava žena i to će se nastaviti i nakon što Islamska država bude uništena", rekla je Beman. "To me je mučilo, morala sam da se pridružim borbi."
 
Ona je takođe naglasila da joj je na Zapadu smetalo što je posmatrana samo kao bivša manekenka i da joj se nije svidelo u kom pravcu je njena karijera išla zbog seksizma sa kojim se suočavala.

"Moguće je da žena bude ženstvena i sa oružjem i dok se bori za ono u šta veruje. Naučila sam da koristim oružje u Kanadi jer sam išla u lov, ali ciljati u čoveka je potpuno drugačije. Ali teroristi su ionako gori od životinja."

Reuters, Kurdske ratnice u Siriji

Ekstremisti Islamske države su 2014. godine preuzeli kontrolu nad trećinom teritorije Sirije i Iraka, kao i kontrolu naftnih polja i skladišta oružja. Od te godine u drugim zemljama regiona, kao što su Egipat, Libija i Saudijska Arabija, zabeležen je sve veći broj organizacija koje sarađuju s Islamskom državom.

"Svesna sam da tamo mogu da poginem, ali boravim na Bliskom istoku zato što želim da pomognem ljudima. Želim da uspeju u svojoj borbi sa teroristima i da žive bezbedno", zaključila je Beman.

PRATITE NEWSWEEK I NA TVITERU

(Beta/BBC)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Hana Tajger Beman; Izvor: Youtube printscreen/BBCSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Hana Tajger Beman; Izvor: Youtube printscreen/BBCSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Hana Tajger Beman; Izvor: Youtube printscreen/BBCMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Hana Tajger Beman; Izvor: Youtube printscreen/BBCSvet

TERORISTIČKI NAPAD U KABULU: Ubijeni svi napadači, Islamska država preuzela odgovornost (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS