Svet

NEOČEKIVANI RASKOL NA ARABIJSKOM POLUOSTRVU: Četiri zemlje prekinule diplomatske odnose s Katarom

Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati rešile su da povuku svoje diplomate iz ove zemlje zbog povezanosti sa terorističkim grupama

Objavljeno: 05.06.2017. 11:51h
Foto: Tamim bin Hamad Al Tani; Autor: Reuters
Četiri arapske zemlje prekinule su diplomatske odnose s Katarom zbog njegove podrške islamskim grupama i odnosa s Iranom, a američki državni sekretar Reks Tilerson izrazio je očekivanje da to neće uticati na jedinstvo u borbi protiv islamskih ekstremista.

Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati saopštili su da će povući svoje diplomate iz Katara, kao i da će proterati katarske diplomate sa svoje teritorije.

Prekidu diplomatskih odnosa sa Katarom ubrzo su se priključili Jemen, Maldivi i libijska vlada na istoku zemlje.Arapske zemlje su najavile i da će obustaviti vazduhoplovni i pomorski saobraćaj, a Saudijska Arabija će zatvoriti i kopnenu granicu s Katarom, čime će ta zemlja biti odsečena od ostatka Arapskog poluostrva. Saudijska Arabija takođe je saopštila da će katarski vojnici biti povučeni iz rata u Jemenu.
 
Katar, zemlja bogata gasom i u kojoj je smeštena velika vojna baza SAD, smatra da je prekid diplomatskih odnosa neosnovan. "Mere su neopravdane i zasnovane na tvrdnjama koje nisu činjenično utemeljene“, prenela je katarska televizijska mreža Al Džazira izjavu šefa diplomatije te zemlje.

Katarski emir Tamim bin Hamad Al Tani pozvao je 27. maja iranskog predsednika Hasana Ruhanija i čestititao mu pobedu na predsedničkim izborima. Saudijska Arabija, većinski sunitska kraljevina, smatra Iran, kojim vladaju šiitski muslimani, najvećim neprijateljem i pretnjom regionalnoj stabilnosti. Saudijska Arabija je saopštila da je prekinula diplomatske odnose zbog podrške Katara "različitim terorističkim i sektaškim grupama čiji je cilj destabilizacija regiona", uključujući Muslimansko bratstvo, Al Kaidu i Islamsku državu.

Egipat je optužio Katar da zauzima "antagonistički pristup" prema Egiptu i da su propali svi pokušaji da prestane da podržava terorističke grupe.

Doha, prestonica Katara; Autor: Reuters

Bahrein je okrivio Katar za podršku oružanim terorističkim aktivnostima i finansiranje iranskih grupa koje bi izvodile sabotaže i širile haos u Bahreinu. Katar je više puta odbacivao optužbe da finansira ekstremističke grupe.

Nije još jasno kako bi odluka arapskih zemalja mogla da utiče na vojne operacije SAD, koje u toj zemlji imaju stacionirano oko 10.000 vojnika i centralnu komandu za Bliski istok.

Šef američke diplomatije Tilerson izjavio je na konferenciji za novinare u Sidneju da prekid diplomatskih odnosa arapskih zemalja s Katarom neće imati posledice na borbu protiv Islamske države. Tilerson je pozvao sve strane da razgovaraju i prevaziđu međusobne razlike. 
 
(Beta/DW)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Tamim bin Hamad Al Tani; Autor: ReutersSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Tamim bin Hamad Al Tani; Autor: ReutersRegion

PRVA POSETA REGIONU: Majk Pens u Crnoj Gori

Tamim bin Hamad Al Tani; Autor: ReutersSvet

TERORISTIČKI NAPAD U KABULU: Ubijeni svi napadači, Islamska država preuzela odgovornost (FOTO)

Tamim bin Hamad Al Tani; Autor: ReutersSvet

ZACEMENTIRALI PRISUSTVO NA MEDITERANU: Rusija ostaje u sirijskoj vojnoj bazi još najmanje 49 godina

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS