Svet

DRAMA NA ARABIJSKOM POLUOSTRVU: Katar pozvao arapske zemlje na dijalog, Kuvajt posreduje u rešavanju krize

Muhamed bin Abdul Rahman pozvao je arapske zemlje na otvoren i iskren dijalog, a u napore da se ublaže tenzije uključio se i Kuvajt

Objavljeno: 06.06.2017. 10:31h
Foto: Muhamed bin Abdul Rahman; Autor: Reuters
Šef diplomatije Katara pozvao je na dijalog arapske zemlje koje su prekinule diplomatske odnose s njegovom državom, uveravajući da će veze Katara sa SAD ostati čvrste.

Manje od 24 sata od odluke Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jemena, Egipta i Maldiva da prekinu diplomatske odnose s Katarom i da ga izoluju ekonomski, finansijski i saobraćajno, Muhamed bin Abdul Rahman je pozvao te zemlje na "otvoren i iskren dijalog" o rešavanju krize.Te zemlje su u ponedeljak saopštile da će povući svoje diplomate iz Katara i proterati katarske diplomate sa svoje teritorije, zbog podrške te zemlje islamičkim grupama i odnosa s Iranom.
 
Arapske zemlje su najavile i da će obustaviti vazduhoplovni i pomorski saobraćaj, a Saudijska Arabija će zatvoriti i kopnenu granicu s Katarom, čime će ta zemlja biti odsečena od ostatka Arapskog poluostrva. Svojim državljanima su naredili da odu iz Katara, a državljanima Katara su dali 14 dana da se vrate u svoju zemlju.

Američki državni sekretar Reks Tilerson izrazio je očekivanje da to neće uticati na jedinstvo u borbi protiv islamskih ekstremista. "Naš odnos sa SAD ostaje strateški", rekao je katarski ministar.

Nije još jasno kako bi odluka arapskih zemalja mogla da utiče na vojne operacije SAD, koje u Kataru imaju stacioniranih oko 10.000 vojnika i sedište centralne komande za Bliski istok. Katar je u nekoliko navrata demantovao da podržava ekstremističke grupe u regionu.

Katar; Autor: Reuters

KUVAJT NASTOJI DA POSREDUJE U REŠAVANJU KRIZE

Katarski ministar spoljnih poslova Muhamed bin Abdul Rahman izjavio je da Kuvajt pokušava da posreduje u rešavanju spora u Persijskom zalivu. Rahman je u intervjuu za televiziju Al Džazira izjavio da je kuvajtski emir zamolio sinoć katarskog emira Tamima bin Hamada Al Tanija da sačeka sa svojim govorom o krizi.

"Primio je poziv od emira Kuvajta koji ga je zamolio da odloži govor kako bi dao vremena da se reši kriza", rekao je katarski ministar. Šef katarske diplomatije je, ipak, odbacio pokušaje nametanja tuđe volje Kataru i mešanje u njegova unutrašnja pitanja.

Kuvajtska novinska agencija javila je da je emir Sabah Al Ahmad Al Sabah razgovarao u ponedeljak veče s katarskim emirom i pozvao ga da da šansu naporima koji bi mogli da ublaže tenzije. Poziv je usledio pošto je u Kuvajt došao član saudijske kraljevske porodice s porukom od saudijskog kralja.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Muhamed bin Abdul Rahman; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Muhamed bin Abdul Rahman; Autor: ReutersSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Muhamed bin Abdul Rahman; Autor: ReutersRegion

PRVA POSETA REGIONU: Majk Pens u Crnoj Gori

Muhamed bin Abdul Rahman; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS