Svet

IZ TURSKE U JORDAN: Nemačka povlači trupe iz NATO baze Indžirlik

Odluka o povlačenju trupa i aviona doneta je posle neuspeha misije za pomirenje Berlina i Ankare

Objavljeno: 07.06.2017. 12:25h
Foto: Reuters, Vojna baza Indžirlik
Nemačka vlada odlučila je danas da povuče svoje trupe iz turske baze Indžirlik i da ih premesti u Jordan zbog povećanih nemačko-turskih napetosti, javila je nemačka agencija DPA.

Vlada je odobrila predloženi plan ministarke odbrane Ursule fon der Lejen.Odluka je doneta pošto je Turska zabranila nemačkim poslanicima posete toj NATO bazi gde je rasporedjeno oko 260 vojnika Bundesvera u okviru medjunarodne koalicije za borbu protiv ekstremističke organizacije Islamska država u Siriji i u Iraku.
 
Kao posledica te odluke Nemačka će na dva meseca suspenodvati letove svojih izvidjačkih aviona Tornado koji se nalaze u bazi Indžirlik, koliko je potrebno da postanu operacionalni u bazi Azrak u Jordanu, blizu sirijske granice, gde će se premestiti.

Misije nemačkog aviona za punjenje goriva u letu biće prekinute od dve do tri nedelje, navela je DPA pozivajući se na vladine izvore.

Odluka o povlačenju doneta je posle neuspeha misije za pomirenje koju je ovog vikenda obavio nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel.

Reuters, Avion koji je poleteo iz baze Indžirlik preleće preko obližnje džamije

Gabrijel je pokušao da ubedi Ankaru da dozvoli nemačkim poslanicima da posete bazu, čemu se turska vlada protivi od aprila ove godine.

Ankara pravda zabranu optužbom Berlina da je dao politički azil turskim državljanima, medju kojima i vojnicima, optuženih da su vezani za propali puč u julu.

Ovo je poslednja u nizu nesuglasica izmedju Turske i Nemačke koje traju više od godinu dana, medju kojima je i hapšenje nemačkih novinara u Turskoj i zabrana turskim zvaničnicima da vode kampanju za turski referendum u nemačkim gradovima.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, Vojna baza IndžirlikSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Reuters, Vojna baza IndžirlikSvet

SUĐENJE PUČISTIMA U TURSKOJ: Oko 500 ljudi tereti se za pokušaj vojnog udara

Reuters, Vojna baza IndžirlikMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Reuters, Vojna baza IndžirlikSvet

​NEMAČKA OSUDILA SANKCIJE RUSIJI: Moguć trgovinski rat između SAD i Evropske unije

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS