Svet

OTVORENA BIRAČKA MESTA U VELIKOJ BRITANIJI: Parlamentarni izbori od presudnog značaja zbog terorizma i Bregzita (FOTO)

Vanredni parlamentarni izbori u Velikoj Britaninji održavaju se u senci ekstremističkih napada, a i izlazak Velike Britanije iz Evropske unije bi mogao da bude tema koja će izbore učiniti napetim

Objavljeno: 08.06.2017. 11:22h
Foto: Vanredni parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji; Autor: Reuters
U Velikoj Britaniji se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori kojima dominiraju teme Bregzita i zdravstva. Birališta su otvorena i Britanci glasaju pod pojačanim bezbednosnim merama posle tri ekstermistička napada u zemlji od kraja marta. 

Od Kornvola na jugozapadu do Škotske preko Londona, Birmingema, Mančestera, Liverpula ili Glazgova više od 47 miliona Britanaca pozvano je na glasanje.Premijerka Tereza Mej raspisala je izbore da bi ojačala legitimitet u pregovorima sa Evropskom unijom o izlasku Britanije iz EU. Ona se nada da će povećati tanku većinu svoje Konzervativne partije u Parlamentu.
 
Mej i lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin vratili su ključnim temama izbora, pošto je proteklih dana bezbednost dominirala kampanjom posle dva teroristička napada.

Premijerka Tereza Mej je u nedelju, posle napada u Londonu, pokazala odlučnost i odmah iznela plan o borbi protiv terorizma. Kao predsednica vlade, ona u osnovi može više da profitira od unutrašnjepolitičkih tema, jer ima mogućnost da direktno pokaže šta zna.

Ali, unutrašnjepolitička ekspertiza bi je dovela u nezgodnu situaciju, jer ona ima svoj udeo u propustima na planu unutrašnje bezbednosti koji su počinjeni tokom poslednjih godina.

Tereza Mej sa suprugom Filipom nakon glasanja; Autor: EPA

Glavna poruka premijerke na skupu u Londonu bila je usmerena na Bregzit uz obećanje da će izlazak zemlje iz EU doneti više poslova i bolju saobraćajnu povezanost.

Ni izazivač iz redova levoliberalnih Laburista, Džeremi Korbin, nije pokazao preveliku spretnost posle napada. On je i pored dogovorene pauze u predizbornoj kampanji zatražio od premijerke Tereze Mej da podnese ostavku.

Kada je zdravstvo u pitanju, Korbin je na mitingu u Glazgovu upozorio da Nacionalni zdravstveni sistem ne može da izdrži još pet godina nedovoljnih finansija, manjka radnika i privatizacije.

Džeremi Korbin nakon glasanja; Autor: Reuters

Prema najnovijim anketama, prednost britanske Konzervativne partije nad laburistima na vanrednim parlamentarnim izborima znatno je manja nego pre mesec dana i varira između jedan i 12 odsto, prenosi Bi-Bi-Si.

Pored konzervativaca i laburista mestima u parlamentu se nadaju i Zelena partija, Liberalne demokrate, Škotska nacionalna partija i evrofobna Partija nezavisnosti Velike Britanije (UKIP).
 
(Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Vanredni parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji; Autor: ReutersSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Vanredni parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji; Autor: ReutersSrbija

TAČI TVRDI: Kosovo je faktor mira i stabilnosti u regionu

Vanredni parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji; Autor: ReutersSvet

ZABORAVLJEN U BIROKRATIJI: Iz Britanskog muzeja nestao dijamantski prsten vredan skoro milion dolara

Vanredni parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji; Autor: ReutersSvet

OD USPONA KALIFATA DO PADA MOSULA: Neverovatno putovanje jedne porodice (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS