Svet

MAJSTOR, A STRUNJAČU VIDEO NIJE: Predsednik Egipta dobio počasni crni pojas u tekvondou

Egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi dobio je počasni crni pojas u tekvondou iako nikada nije kročio na strunjaču

Objavljeno: 08.06.2017. 13:10h
Foto: Ilustracija: Abdel Fatah al Sisi kao tekvondista; Autor: Fonet / Reuters
Egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi, koji ima 62 godine i nikada se nije nadmetao ni u jednoj borilačkoj veštini, dobiće crni pojas u tekvondou - najviši rang korejske borilačke veštine.

Ahmad al Foli, predsednik Afričkog tekvondo saveza i potpredsednik Međunarodne teakvodno unije, koji je igrom slučaja takođe iz Egipta, objavio je ovu vest u ponedeljak ali je ona zbog svih dešavanja u Zalivu, potpuno skrajnuta.Foli je na konferenciji za štampu na Svetskom takmičenju kadeta u tekvandou (koje će se održati u letovalištu Šarm el Šeik) rekao da će Sisi, pored crnog pojasa, dobiti i počasni "Afrički pojas". On je istakao da se ovo počasno priznanje daje samo šefovima država "koji igraju važnu ulogu u podršci sporta i mladih ljudi".
 
Nakon što je 2013. godine izveo puč protiv prvog na slobodnim izborima izabranog egipatskog predsednika, Sisijev režim je u zatvor poslao na hiljade mladih islamista i aktivista levičara, a na hiljade njih je i ubijeno. Sportisti su takođe pretrpeli hronično zanemarivanje i nedovoljno finansiranje od strane države.

U maju 2017. je mladi rvač koji je radio u kebab restoranu da bi sastavio kraj sa krajem osvojio zlatnu medalju za Bugarsku zato što egipatske vlasti nisu htele da plate lečenje njegove povrede. Takođe, jedan kung fu borac dobio je doživotnu zabranu da se takmiči nakon što je organizovao protest protiv Sisija.

Egipatski predsednik će, nakon Baraka Obame, Vladimira Putina (koji zapravo jeste majstor džudoa), Ban Ki Muna i pape Franje, postati peta osoba koja je dobila počasni crni pojas.

Zorana Jevtić, Tomislav Nikolić

Podsećanja radi, donedavni predsednik Srbije Tomislav Nikolić dobio je 2013. godine crni pojas i titulu džudo majstora koji mu je dodelio Džudo savez Bosne i Hercegovine.

Tomislav Nikolić je tada rekao da će mu to olakšati razgovore sa Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije, jer nije više jedini predsednik države sa crnim pojasom. Takođe je dodao da bi voleo da stigne Putina u majstorskim danima.
 
(Newsweek.rs)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija: Abdel Fatah al Sisi kao tekvondista; Autor: Fonet / ReutersSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Ilustracija: Abdel Fatah al Sisi kao tekvondista; Autor: Fonet / ReutersMagazin

NEWSWEEK OTKRIVA Za slavu imena i spas grešne duše: Zašto srpski političari masovno grade crkve (FOTO)

Ilustracija: Abdel Fatah al Sisi kao tekvondista; Autor: Fonet / ReutersSvet

MOGUĆ TRAMPOV VETO NA SANKCIJE RUSIJI: Predsednik SAD želi "još oštrije" mere protiv Moskve

Ilustracija: Abdel Fatah al Sisi kao tekvondista; Autor: Fonet / ReutersKultura

​KAMEN KOJI JE OTVORIO SVET DREVNIH FARAONA: Poigrajte se prvim 3D modelom najvažnije ploče u istoriji Egipta (VIDEO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS