Svet

PORAZ TEREZE MEJ: Konzervativci izgubili većinu u parlamentu, Korbin traži ostavku premijerke

Nakon vanredno raspisanih parlamentarnih izbora, premijerka Velike Britanije nije uspela da osvoji većinu važnu za pregovore oko Bregzita

Objavljeno: 09.06.2017. 10:20h
Foto: Tereza Mej; Autor: EPA
Britanski konzervativci izgubili su apsolutnu većinu u parlamentu na prevremenim izborima, pokazuju danas objavljeni zvanični rezultati, zbog čega je premijerka Tereza Mej pod pritiskom da podnese ostavku.

Ovakvi rezultati u kojima nema jasne većine u novom parlamentu dovode zemlju u neizvesnost neposredno pred otvaranja pregovora sa Evropskom unijom o Bregzitu.
Prema skoro potpunim zvaničnim rezultatima, torijevci vode, ali čak i da osvoje predviđenih 318 mesta, nemaju potrebnu većinu u parlamentu od 650 poslanika, odnosno izgubili su 12 mesta u odnosu na prethodni saziv. Opozicioni laburisti su osvojili 269 mesta, 29 više nego ranije.Ovo je lični poraz za Terezu Mej koja je raspisala prevremene izbore računajući na to da će osvojiti jaču većinu, što bi joj ojačalo poziciju u pregovorima o izlasku Britanije iz Evropske unije. Mejova se nadala da će posle ovih izbora imati otvorene ruke da pregovara "tvrdi" Bregzit sa evropskom dvadesetsedmoricom od 19. juna, godinu dana posle referenduma na kome su Britanci glasali da izađu iz Evropske unije.
 
Međutim, laburisti Džeremija Korbina, koji je po ocenama analitičara vodio uspešnu kampanju, pomeli su njene planove. Korbin, koji je ponovo izabran u svojoj izbornoj jedinici Ajlington na severu Londona, odmah je pozvao Terezu Mej da podnese ostavku.

"Izgubila je konzervativna mesta, izgubila glasove, izgubila podršku i poverenje. To je dovoljno da ode i prepusti mesto vladi koja je zaista reprezentativna", rekao je Korbin.

Tereza Mej, koja je takođe ponovo izabrana u svojoj izbornoj jedinici Mejdenhed, samo je rekla da kakvi god da su rezultati, njena partija će osigurati stabilnost koja je potrebna zemlji.

Džeremi Korbin; Autor: AP

Ona je dodala da ako se potvrdi da je Konzervativna stranka osvojila najviše mesta i verovatno najviše glasova, da je na njoj da osigura da zemlja ima period stabilnosti i da će to i uraditi. Odmah po zatvaranju birališta kada su objavljene projekcije rezultata pala je britanska funte u Njujorku u odnosu na evro i na dolar. 

Konzervativci sada treba da formiraju koaliciju sa nekom drugom partijom, na primer irskim Unionistima, ili da se odluče za manjinsku vladu. U oba slučaja, pregovori o vladi mogli bi da odlože razgovore o Bregzitu.

Pored torijevaca, najveći gubitnik izbora je Škotska narodna partija (SNP) koja se zalaže za nezavisnost Škotske. Ova stranka osvojila je 35 mesta, što je 21 mesto manje nego ranije. Njen gubitak mesta je vrlo loša vest za nameru stranke da traži novi referendum o nezavisnosti Škotske, ocenio je jedan stručnjak.

Premijerska rezidencija u ulici Dauning strit 10; Autor: Reuters

Liberali demokrati, jedina jasno proevropska stranka, osvojila je dodatnih četiri mesta, i ima ukupno 12 mesta u novom sazivu. Ta stranka je sinoć saopštila da neće ulaziti ni u kakve koalicije. Evroskeptična partija Ukip izgubila je svoje jedino mesto koje je imala u parlamentu.

"Velika opklada Mejove je propala", napisao je konzervativni dnevnik Tajms na svojoj današnjoj naslovnoj strani. Tereza Mej je zakazala prevremene izbore u aprilu, suprotno sopstvenim ranijim obećanjima, nadajući se da će iskoristiti prednost od 20 procentnih poena u odnosu na laburiste koliko su joj tada davale ankete. Međutim, Korbin je vodio dinamičnu kampanju, imao broje susrete sa biračima i iskoristio nekoliko promašaja Tereze Mej, kao na primer o socijalnoj zaštiti.

Paradoksalno, Brezgit je tokom kampanje pao u drugi plan ispred pitanja socijalne zaštite i bezbednosti, u zemlji gde su bila tri teroristička napada za manje od tri meseca.

Britanski mediji javljaju da premijerka Tereza Mej nema nameru da podnese ostavku, iako je njena Konzervativna stranka izgubila većinu u donjem domu parlamenta na prevremenim parlamentarnim izborima. Budućnost Tereze Mej kao vođe Konzervativne stranke se otvoreno dovodi u pitanje od kada su rezultati održanih izbora pokazali da se preračunala kada je sazvala prevremene izbore očekujući da će ojačati položaj stranke.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Tereza Mej; Autor: EPASvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Tereza Mej; Autor: EPASvet

ZABORAVLJEN U BIROKRATIJI: Iz Britanskog muzeja nestao dijamantski prsten vredan skoro milion dolara

Tereza Mej; Autor: EPASvet

​LIBIJSKI RIVALI DOGOVORILI PREKID VATRE I IZBORE: Makron posredovao sastanku generala Haftara i Saradža

Tereza Mej; Autor: EPAKultura

POTPUNO NOVI PRAVAC: Ovaj čovek običnom peglom stvara neverovatna umetnička dela (FOTO, VIDEO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS