EVROPA

FRANCUSKA ŽELI NOVO LICE: Makronov pokret ubedljivo pobedio na parlamentarnim izborima

Makronova stranka Republika u pokretu je na izborima ostvarila ubedljivu pobedu

Objavljeno: 12.06.2017. 11:33h
Foto: Emanuel Makron; Autor: Reuters
Pokret francuskog predsednika Emanuela Makrona osvojio je najveći broj glasova je na parlamentarnim izborima u Francuskoj, preneli su večeras francuski mediji prve procene izlaznih anketa čime su poražene tradicinalne stranke, levica i desnica, koje su se smenjivale na vlasti u Francuskoj oko 60 godina.

Francuski premijer Eduar Filip proglasio je partije Emanuela Makrona u prvom krugu parlamentarnih izbora.Filip je reko da se "Francuska vratila" i obećao da će ubrzano raditi na hrabrim reformama u korist francuskih radnika i bezbednosti.
 
Prema njegovim rečima, birači su u prvom krugu izbora poslali "nedvosmislenu poruku" da žele parlament koji će imati "novo lice".

On je zahvalio bezbednosnim službama koje su brinule o zaštiti biračkih mesta i omogućile bezbedan tok izbora, posle niza terorističkih napada ekstremista u Francuskoj.

Makronova stranka Republika u pokretu danas je na izborima ostvarila ubedljivu pobedu.

Katrin Barbaru iz pokreta Republika u pokretu nakon prvog kruga parlamentarnih izbora; Autor: EPA

Makronov centristički pokret je osvojio od 32,2 do 32,9 odsto glasova, desničarski Republikanci od 20,9 do 21,5 odsto, ekstremno desničarski Nacionalni front oko 14 odsto, radikalna levica 11 odsto a socijalisti, doskora na vlasti, 10,2 odsto glasova, rezultati su ankete instituta za istraživanje javnog mnjenja Ipsos-Sopra Steria.

Makronov pokret mogao bi posle drugog kruga da osvoji 400 od ukupno 577 poslaničkih mesta, što je daleko više od 289 mesta koliko je potrebno za apsolutnu većinu u parlamentu.

Markonova pokret osnovan je pre samo godinu dana i mnogi kandidati imaju malo ili gotovo nikakvog političkog iskustva.

Izbore je obeležio slab odziv birača, oko 50 odsto.

Marin Le Pen; Autor: Reuters

RAZOČARANE I DESNICA I LEVICA

Predsednica francuske ekstremno desničarske stranke Marin Le Pen pozvala je svoje glasače da u drugom krugu parlamentarnih izbora izađu u većem broju.

"Izbori nisu pokazali entuzijazam Francuza. Birači patriote treba naredne nedelje da izađu u još većem broju", rekla je Marin Le Pen čija je stranka posle prvog kruga osvojila izmedju 13 i 14 odsto glasova.

I levica i desnica, kao tradicionalne stranke koje su se poslednjih 60 godina smenjivale na vlasti, izrazile su razočarenje posle prvih procena izlaznih anketa.

Generalni skeretar Republikanaca Bernar Akoaje ocenio je da su rezultati "razočaravajući za desničarsku porodicu", dok su socijalisti priznali da su zabeležili jedan od najlošijih rezultata. 
 
(N1)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Emanuel Makron; Autor: ReutersSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Emanuel Makron; Autor: ReutersSvet

​NEMAČKA OSUDILA SANKCIJE RUSIJI: Moguć trgovinski rat između SAD i Evropske unije

Emanuel Makron; Autor: ReutersSvet

KAČINJSKI: Ja sam tako prijatan diktator da na demonstrante šaljem svog mačka (VIDEO)

Emanuel Makron; Autor: ReutersSvet

SKANDALOZNO PRIZNANJE JUNKERA: Suhomesnati proizvodi za istok imaju manje mesa

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS