Svet

PSIHOLOŠKE IGRE I EMOTIVNA UCENA: Kako se kineski špijuni infiltriraju u Stejt Department

Federalni pismeni iskaz pokazao je kako Kina navodi i plaća špijune unutar Stejt Departmenta

Objavljeno: 12.06.2017. 15:09h
Foto: Ilustracija; Autor: AP
Američko Ministarstvo pravde skinulo je 29. marta oznaku tajnosti s krivične prijave protiv Kendas Klejborn, eksperta za ofis-menadžment pro Stej Departmentu, koja se suočava s optužbama za skrivanje informacija o povezanosti s kineskim obaveštajnim službama.

Prošireni pismeni iskaz na 59 stranica predstavlja katalog veza Klejbornove s Ministarstvom državne bezbednosti (MSS), odnosno s kineskom civilnom obaveštajnom službom. Uprkos problemima s kojima se FBI suočava u istragama slučajeva kineske špijunaže i ekonomske krađe, iskaz ne sadrži nikakve greške koje bi mogle da dovedu do odbacivanja optužbi.Iako je Klejbornova nevina dok se ne dokaže suprotno, kako se i izjasnila na prvom saslušanju, iskaz pruža do sada neviđeno temeljan uvid u funkcionisanje kineskih obaveštajaca u SAD.
 
MSS je veoma razgranata mreža sa sedištem u Pekingu. Njena pokrajinska odeljenja i gradski biroi raspoređeni su širom zemlje. Glavni zadatak ovih odeljenja i biroa jeste da zaštite državnu bezbednost unutar svoje operativne jurisdikcije. Ipak, osim toga neki od njih zaduženi su i za sprovođenje operacija protiv inostranih meta.

Jedinica MSS sa kojom je Klejbornova navodno bila povezana je Šangajski državni bezbednosni biro (SSSB), prilično nepoznata grupa za bilo koga izvan obaveštajnog sveta.

U iskazu Stejt Departmenta, ipak, navodi se kako SSSB ima sposobnosti da dejstvuje širom Kine i sveta, a ne samo u Šangaju. Prilikom komunikacije s Klejbornovom, njeni SSSB kontakti - idetivikovani kao ko-zaverenik B i ko-zaverenik C ponudili su joj da se sastanu u Pekingu, ili u biloj kojoj drugoj zemlji, kada i ako u nekom trenutku napusti SAD. Ko-zaverenik B takođe je sugerisao da će ići poslovno posetiti Italiju i Afriku.

Profimedia, Vašington

Uprkos mogućnosti da se sastanu bilo gde, slučaj pokazuje da jednu crtu karakterističnu za kinesku špijunažu - sastanci s potencijalnim doušnicima najčešće se odigravaju u Kini. Pored toga, u iskazu je opisan i specifičan način stvaranja alibija za kineske špijune. Tako je Ko-zaverenik B vodio kompaniju za uvoz i izvoz, a pored toga u svom vlasništvu je imao SPA centar i restoran.

Kako bi izgledao kao običan biznismen, Ko-zaverenik B je najčešće zapošljavao Ko-zaverenika A. U iskazu se ne govori o poslovima Ko-zaverenika C, koji se pominje jedino u kontekstu povezanosti sa SSSB. 

Iskaz navodi kako je Ko-zaverenik B verovatno "osoba od uzajamnog poverenje" koja se koristi u svrhe povezivanja dve strane, odnosno kao posrednik u razmeni tajnih informacija. Ova osoba moće dejstvovati pod različitim lažnim identitetima i zaposlenjima - kao diplomata, novinar, biznismen ili akademik - i zadužen je za procenu, targetiranje, sakupljanje i upotrebu resursa, ljudskih i materijalnih.

U slučaju Klejbornove, ova zaduženja savršeno odgovaraju opisu ko-zaverenika B.

AP, Si Đinping

S druge strane, odnos Ko-zaverenika A i Klejbornove ilustruje kreativne načine na koje MSS emotivno ucenjuje svoje agente. Iskaz ne daje previše detalja o Ko-zavereniku A, ali otkriva kako je on neko veoma važan u životu Klejbornove, neko verovatno blizak ko je s njom živeo (verovatno u periodu kada je ona boravila u Kini).

Njen odnos sa SSSB dakle nije baziran na jednostavnoj razmeni informacija i novca, dolara i dokumenata. U nekoliko mejlova, ona je napisala Ko-zavereniku A da se izvuče iz odnosa sa SSB jer nije želela da bilo ko od njih dvoje i nadalje nešto duguje kineskim obaveštajnim službama.

Razvijanje ovog odnosa agenta i doušnika deluje na momente i važnije od samog sakupljanja obaveštajnih podataka. Iako je SSSB isplatio desetine hiljade dolara Klejbornovoj i Ko-zavereniku A u vidu poklona i usluga, ono što su zapravo dobili zauzvrat deluje minimalno.

Uspostavljanjem psihološke moći nad Klejbornovom - računajući pre svega na njenu slabost i pohlepu - Kinezi su sprovodili svoje špijunske aktivnosti bez dugoročnog plana za produktivan izlazak iz odnosa. Srećom po SAD, Klejbornova nije raspolagala osetljivim informacijama koje je Peking priželjkivao, ali postavlja se pitanje - koliko još zaposlenih u Stejt Departmentu ima sličan odnos sa SSSB kao Klejbornova i koliku to opasnost predstavlja po SAD? Iako ne deluje previše efikasan, kineski metod može se isplatiti na duge staze.
 
(The National Interest)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija; Autor: APSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Ilustracija; Autor: APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Ilustracija; Autor: APMagazin

NEWSWEEK S VUKAŠINOM VOLFOM MINIĆEM: Šibicari iz visokog društva

Ilustracija; Autor: APSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS