Svet

LICEMERJE NA DELU: Britanska kompanija koju podržava London prodaje špijunski softver diktatorskim režimima!

Uprkos tome što se u državama klijentima aktivisti svakodnevno bore za opstanak u izrazito represivnim sistemima, britanska vlada skočila je u zaštitu kompanije BAE Systems i njenog poslovanja na Bliskom istoku

Objavljeno: 15.06.2017. 14:51h
Foto: Tereza Mej i saudijski kralj Salman; Autor: Fonet/AP
Vodeća britanska kompanija za proizvodnju i trgovinu oružjem prodavala je špijunski softver širom Bliskog istoka i tako potencijalno izložila opasnosti aktiviste i disitentske grupe.

Otkrića dolaze nakon godinu dana duge istrage koju su vodili BBC i danske novine "Dagbladet Information". Istraživanje je pokazalo kako firma BAE Systems prodaje softver za masovnu prismotru koji se zove Evident, vladama na Bliskom istoku, uključujući i onima koje zvanični London označava kao autokratske režime i koje optužuje za kršenje ljudskih prava i nasilne obračune sa demonstrantima i prodemokratskim aktivistima."Možete da presretnete bilo koji internet saobraćaj. Ako biste hteli da špijunirate čitavu zemlju, mogli biste. Možete tačno da odredite lokaciju bilo koje osobe na osnovu podataka dobijenih iz mobilnog telefona. Možete pratiti ljude. Daleko su dogurali i sa glasovnim prepoznavanjem, a sposobni su i za dekriptovanje", rekao je pod uslovom anonimnosti bivši zaposleni kompanije ETI, danske firme koja je razvila softver pre nego što ju je kupio BAE Systems.
 
Među klijentima koji su kupili softver našla se i vlada bivšeg tunšanskog predsednika Ben Alija, koji ju je upotrebio protiv svojih poliričkih protivnika pre nego što je njegov režim oboren tokom Arapskog proleća 2011.

Prema saznanjima BBC i Dagbladet Information, klijenti su takođe bili Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Oman, Maroko i Alžir.

Uprkos tome što se u navedenim državama aktivisti svakodnevno bore za opstanak u izrazito represivnim sistemima, britanska vlada skočila je u zaštitu kompanije BAE Systems i njenog poslovanja na Bliskom istoku. 
 
(Middle East Eye)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Tereza Mej i saudijski kralj Salman; Autor: Fonet/APSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Tereza Mej i saudijski kralj Salman; Autor: Fonet/APMagazin

NEWSWEEK S VUKAŠINOM VOLFOM MINIĆEM: Šibicari iz visokog društva

Tereza Mej i saudijski kralj Salman; Autor: Fonet/APSvet

TERORISTIČKI NAPAD U KABULU: Ubijeni svi napadači, Islamska država preuzela odgovornost (FOTO)

Tereza Mej i saudijski kralj Salman; Autor: Fonet/APSvet

KAČINJSKI: Ja sam tako prijatan diktator da na demonstrante šaljem svog mačka (VIDEO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS