EVROPA

POBEDA U SENCI MALE IZLAZNOSTI: Makron osvojio ubedljivu većinu u parlamentu Francuske

Pobeda mlade stranke osnovane 6. aprila 2016. godine u senci je malog odziva birača od oko 56 odsto

Objavljeno: 19.06.2017. 10:54h
Foto: Emanuel Makron; Autor: EPA
Novi francuski predsednik Emanuel Makron osvojio je ogromnu većinu u drugom krugu parlamentarnih izbora, eliminišući tradicionalne stranke, levicu i desnicu, i sada ima odrešene ruke da sprovede ranije obećane reforme, mada je izbore obeležio i mali odziv birača, ocenila je večeras agencija Frans pres.

Makronova Republika u pokretu i njen saveznik centristički MoDem osvojili su između 355 i 403 od 577 mesta u parlamentu, dok je za apsolutnu većinu neophodno 289 poslanika, naveli su instituti za istraživanje javnog mnjenja.Pobeda mlade stranke osnovane 6. aprila 2016. godine u senci je malog odziva birača od oko 56 odsto.
 
Analitičari objašnjavaju taj fenomen već ranijom najavom da je zagarantovana pobeda Makronove stranke a i umorom Francuza koji od oktobra izlaze na izbore, prvo stranačke izbore levice i desnice za kandidate za predsedničke izbore, potom su bila dva kruga predsedničkih izbora i na kraju dva kruga parlamentarnih.

Prema izlaznim anketama, desničarski Republikanci su osvojili između 97 i 130 mesta, socijalisti između 27 i 49 poslanika, a esktremno desničarski Nacionalni front od četiri do osam poslanika, navele su ankete.

Emanuel Makron; Autor: Fonet / AP

Okruženje Nacionalnog fronta navelo je da je predsednica stranke Marin Le Pen, inače poraženi kandidat na predsedničkim izborima, pobedila u svom okrugu na severu Francuske.

Radikalna levica i komunisti dobili su između deset i 30 mesta, dok je 15 mesta minimun za formiranje poslaničkog kluba u parlamentu.

Izbori su održani pod jakim merama bezbednosti i u celoj zemlji je kao na prethodnim izborima bilo raspoređeno oko 50.000 policajaca i žandarma.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Emanuel Makron; Autor: EPASvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Emanuel Makron; Autor: EPASvet

SKANDALOZNO PRIZNANJE JUNKERA: Suhomesnati proizvodi za istok imaju manje mesa

Emanuel Makron; Autor: EPASvet

MAKRON "SA ILI BEZ EVROPE": Francuska u Libiji otvara centar za buduće azilante

Emanuel Makron; Autor: EPASvet

​LIBIJSKI RIVALI DOGOVORILI PREKID VATRE I IZBORE: Makron posredovao sastanku generala Haftara i Saradža

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS