BLISKI ISTOK

OTKRIVENA MREŽA TAJNIH ZATVORA U JEMENU: Ujedinjeni Arapski Emirati sprovode torturu nad hiljadama ljudi

Hiljade muškaraca nalazi se u mreži tajnih zatvora na jugu Jemena, u kojima je široko rasprostranjena tortura i zatvorenici su izloženi različitim oblicima brutalnog nasilja

Objavljeno: 22.06.2017. 10:28h
Foto: Vojska Ujedinjenih Arapskih Emirata; Autor: Reuters
Bivši zatvorenici, jemenski zvaničnici i aktivisti za zaštitu ljudskih prava tvrde da Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i jemenske snage vode mrežu tajnih zatvora na jugu Jemena u kojima su pritvorene hiljade ljudi zbog navodne povezanosti sa terorizmom.

Hiljade muškaraca nalazi se u mreži tajnih zatvora na jugu Jemena u kojima je široko rasprostranjena tortura i zatvorenici su izloženi različitim oblicima brutalnog nasilja, u kome učestvuju i američki istražitelji, navodi agencija Asošiejted pres.Visoki američki zvaničnici saopštili su da njihovi istražitelji ispitivali bivše zatvorenike, ali da Pentagon nije umešan u mučenje zatvorenika u tajnim zatvorima. I zvaničnici UAE odbacili su optužbe o mučenjima u jemenskim zatvorima. ; ; Pravnici ipak tvrde da bi američka umešanost mogla da predstavlja kršenje Međunarodne konvencije protiv torture, prema kojoj posedovanje obaveštajnih podataka o mučenju koje sprovodi druga strana može da predstavlja saučesništvo.
 
Tajni zatvori nalaze se u vojnim bazama, lukama, aerodromima, privatnim vilama, pa čak i noćnim klubovima i skriveni su od dometa jemenske vlade. Ministar unutrašnjih poslova Husein Arab rekao je da su neki zatvorenici prebačeni u bazu UAE u Eritreji.

UAE, ključni američki saveznik, deo su koalicije okupljene oko Saudijske Arabije koja se bori na strani vlade u Jemenu, protiv šiitskih pobunjenika i ogranka Al Kaide u toj zemlji. 
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Vojska Ujedinjenih Arapskih Emirata; Autor: ReutersSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Vojska Ujedinjenih Arapskih Emirata; Autor: ReutersSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Vojska Ujedinjenih Arapskih Emirata; Autor: ReutersSrbija

TAČI TVRDI: Kosovo je faktor mira i stabilnosti u regionu

Vojska Ujedinjenih Arapskih Emirata; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS