Svet

ŠPIGL SAZNAJE: Nemačka BND špijunirala Belu kuću!

BND nije želela da da komentar "Špiglu" povodom ovih navoda

Objavljeno: 22.06.2017. 12:32h
Foto: Logo nemačke obaveštajne službe (BND) na svečanosti u Berlinu povodom obeležavanja šezdesetogodišnjice od osnivanje ove tajne službe; Izvor: Reuter
Nemačka obaveštajna služba (BND) dugo je špijunirala više zvaničnika i kompanija u SAD, uključujući i Belu kuću, objavio je danas magazin "Špigl".

"Špigl" navodi da je imao uvid u dokumenta koja pokazuju da je BND imala listu od oko 4.000 "izabranih ključnih reči" za nadgledanje u periodu od 1998. do 2006. godine.To uključuje brojeve telefona ili faksova, i-mejl adrese Bele kuće, kao i ministara finansija i spoljnih poslova.
 
Među drugim "metama" su se našle vojne insitucije, uključujući američke vazduhoplovne i mornaričke snage, NASA, kao i Hjuman rajts voč.

Agencija AFP prenosi da BND nije želela da da komentar "Špiglu" povodom ovih navoda.

"Špigl" je i krajem februara objavio da je BND dugo špijunirala novinare Bi-Bi-Sija, Njujork tajmsa, Rojtersa i drugih stranih medija.

Donald Tramp u Briselu; Autor: EPA

Pozivajući se na dokumenta u koje je imao uvid, nedeljnik je tada pisao da je BND imala najmanje 50 brojeva telefona, faksa i imejl adresa novinara ili redakcija u celom svetu na svojoj listi takozvanih "selektora" od 1999. godine.

Kako se navodi, meta špijuniranja bilo je nekoliko brojeva redakcija Bi-Bi-Si u Londonu i Avganistanu, Njujork tajmsa u Avganistanu, kao i agencije Rojters u Avganistanu, Pakistanu i Nigeriji.

BBC je reagovao saopštenjem da je razočaran ovakvim tvrdnjama i pozvao sve vlade da poštuju slobodu štampe.

Angela Merkel; Autor: AP

Organizacija Reporteri bez granca okarakterisala je navode o špijuniranju kao "monstruozan napad na slobodu štampe".

BND ni tada nije želela da komentarišse navode "Špigla".

Nemačka je vrlo oštro raeagovala kada je 2013. procurela informacija Edvarda Snoudena da su američki agenti prisluškivali širom sveta, uključujući mobilni telefon Angele Merkel.

Francuka agencija AFO navodi da se kasnije ispostavilo da je upravo BND pomagao američkoj NSA da špijunira evropske saveznike.
 
(Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Logo nemačke obaveštajne službe (BND) na svečanosti u Berlinu povodom obeležavanja šezdesetogodišnjice od osnivanje ove tajne službe; Izvor: Reuter Svet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Logo nemačke obaveštajne službe (BND) na svečanosti u Berlinu povodom obeležavanja šezdesetogodišnjice od osnivanje ove tajne službe; Izvor: Reuter Magazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Logo nemačke obaveštajne službe (BND) na svečanosti u Berlinu povodom obeležavanja šezdesetogodišnjice od osnivanje ove tajne službe; Izvor: Reuter Magazin

NEWSWEEK S VUKAŠINOM VOLFOM MINIĆEM: Šibicari iz visokog društva

Logo nemačke obaveštajne službe (BND) na svečanosti u Berlinu povodom obeležavanja šezdesetogodišnjice od osnivanje ove tajne službe; Izvor: Reuter Svet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS