Svet

SIRIJA ODBACILA OPTUŽBE SAD: Ne pripremamo hemijski napad, nikada nismo koristili to oružje

Sirijski ministar za nacionalno pomirenje Ali Hadar rekao je za Asošiejted pres da saopštenje Bele kuće nagoveštava "diplomatsku bitku" koja će biti pokrenuta protiv Sirije

Objavljeno: 27.06.2017. 13:49h
Foto: Bašar al Asad; Autor: Reuters
Sirija je danas negirala tvrdnje Bele kuće da možda priprema novi napad hemijskim oružjem i ponovila da nikada takvo oružje nije koristila.

Sirijski ministar za nacionalno pomirenje Ali Hadar rekao je za Asošiejted pres da saopštenje Bele kuće nagoveštava "diplomatsku bitku" koja će biti pokrenuta protiv Sirije u Ujednijenim nacijama.Ruski poslanik Franc Klincevič takodje je danas odbacio kao "provokaciju" upozorenje SAD o mogućem hemijskom napadu u Siriji i optužio ih za "pripremanje novog napada na snage sirijske vojske".
 
Klincevič, koji je zamenik predsednika Odbora za odbranu i bezbednost gornjeg doma ruskog parlamenta, rekao je za ruske RIA novosti da su "u toku pripreme za novu ciničnu provokaciju bez presedana".

Bela kuća je sinoć saopštila da SAD imaju "moguće" dokaze da Sirija priprema novi napad hemijskim oružjem i da će sirijski predsednik Bašar el Asad "skupo platiti" ako se napad dogodi.

U saopštenju bez navedenih dokaza, portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je da su "SAD identifikovale moguće pripreme sirijskog režima za novi napad hemijskim oružjem koji bi mogao da izazove masakr civila i nedužne dece".

AP, Bašar al Asad govori pred sirijskim parlamentom u Damasku

Prema njegovim rečima, te aktivnosti su slične pripremama uoči napada hemijskim oružjem 4. aprila. U tom napadu, koji je izazvao vojni odgovor SAD, ubijeno je 87 civila, medju kojima nekoliko desetina dece. Analize su tada ukazale da su žrtve bile izložene sarinu, jakom neurotoksičnom gasu.

Asad je negirao odgovornost za taj napad u pobunjeničkoj provinciji Idlib, rekavši tada da je pogodjeno skladište pobunjenika sa hemijskim otrovnim supstancama, a Rusija koja mu je ključni saveznik ga je podržala.

Nekoliko dana kasnije američki predsednik Donald Tramp izveo je napad krstarećim raketama na vazduhoplovnu bazu sirijske vlade, što je bio prvi direktan napad SAD na sirijske snage.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Bašar al Asad; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Bašar al Asad; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Bašar al Asad; Autor: ReutersSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Bašar al Asad; Autor: ReutersSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS