Svet

​SRUŠENE NADE ZA PREGOVORE O UJEDINJENJU: Turska odbija povlačenje trupa s Kipra

Turska je na okupiranom severu stacionirala 35.000 vojnika, s porodicama, kao i mnogobrojne koloniste

Objavljeno: 30.06.2017. 09:42h
Foto: Snage Ujedinjenih nacija u tampon zoni na Kipru; Autor: Reuters
Turska je u četvrtak odbacila bilo kakvo povlačenje svoje vojske s Kipra, što je jedno od glavnih pitanja nove runda pregovora u Švajcarska o ponovnom ujedinjenju tog ostrva podeljenog tuskom okupacijom više od 40 godina, a više od pola veka i "Zelenom linijom" razdvajanja dveju nacionalnih zajednica, koju su postavile UN.

Međunarodno priznata Republika Kipar, gde je većina kiparskih Grka, podeljen je turskom vojnom okupacijom njene severne trećine gde živi turska nacionalna manjina, i gde je proglašena Turska Republika Severni Kipar (TNRC) koju priznaje samo Ankara.Turska je na okupiranom severu stacionirala 35.000 vojnika, s porodicama, kao i mnogobrojne koloniste, dok Nikozija, uz podršku Atine, zahteva da se trupe potpuno povuku.
 
Diplomatski izvor je rekao za AFP u Švajcarskoj da bi Turska bila spremna da za 80 odsto smanji svoje vojno prisustvo na Kipru.

Ipak, portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova oštro je to demantovao saopštenjem objavljenim u četvrtak: "Izveštaji da će naša zemlja da povuče svoje trupe sa ostrva, kao deo plana od četiri koraka, kao i navedeni procenti, lažni su".

"Nula vojnika, nula garancija - za nas to ne može biti polazna tačka sastanka", rekao je kasnije turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

Demonstracije pristalica ujedinjenja Kipra; Autor: EPA

"Ne možemo prihvatiti takvu stvar", rekao je on novinarima u alpskom odmaralištu Krans-Montani, gde se vode pregovori.

On je pozvao pozvao Atinu i Nikoziju da se "probude iz tog sna, da ga se odreknu." Runda razgovora održanih u januaru u Švajcarskoj je postigla određeni napredak, ali je ipak u celini završena neuspehom.

Posle pauze od pet meseci, pregovori su pod visokim pokroviteljstvom UN nastavljeni u sredu u proširenom sastavu. Predsedniku Kipra Nikosu Anastasijadisu i lideru kiparskih Turaka i "predsedniku TRNC" Mustafi Akinčiju su se pridružili ministri spoljnih poslova i drugi predstavnici Turske, Grčke i Velike Britanije koje su države-garanti nezavisnosti Kipra iz 1960. godine. Ministar Čavušoglu je rekao da su to "konačni pregovori" i da je "neophodno" dovesti ih do kraja.

"Nećemo beskonačno pregovarati na ovaj način", rekao je on. Ako ovo ne uspe, biće potreban drugačiji "format" pregovora, rekao je Čavušoglu.
 
(Dragana Ivanović / Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Snage Ujedinjenih nacija u tampon zoni na Kipru; Autor: ReutersSvet

SUĐENJE PUČISTIMA U TURSKOJ: Oko 500 ljudi tereti se za pokušaj vojnog udara

Snage Ujedinjenih nacija u tampon zoni na Kipru; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PUTOVANJE Kako najbolje provesti vikend u Atini: Grad u kom se sudaraju antika, Istok i postmodernizam (FOTO)

Snage Ujedinjenih nacija u tampon zoni na Kipru; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Snage Ujedinjenih nacija u tampon zoni na Kipru; Autor: ReutersSvet

ZACEMENTIRALI PRISUSTVO NA MEDITERANU: Rusija ostaje u sirijskoj vojnoj bazi još najmanje 49 godina

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS