EVROPA

NEMAČKA NEUMOLJIVA: MMF poslednji put učestvuje u programu pomoći Grčkoj

MMF i dalje da traži olakšavanje grčkog dužničkog tereta što bi, kako smatra, doprinelo privredi, te i mogućnosti Grčke da uredno vraća dug

Objavljeno: 01.07.2017. 17:40h
Foto: Volfgang Šojble; Autor: EPA
Međunarodni monetarni fond koji je, uz zemlje evrozone, poverilac Grčke, neće više učestvovati u programu pomoći toj zemlji, rekao je ministar finansija Nemačke Volfgang Schaeuble u intervjuu objavljenom danas u najtiražnijem grčkom dnevnom listu "Ta nea".

"Svi smo se složili (evrozona i MMF) da će treći program za Grčku (2015-2018) biti poslednji uz učešće MMF-a", rekao je ministar, poznat po tvrdoglavom odbijanju restrukturiranja grčkog duga.MMF i dalje da traži olakšavanje grčkog dužničkog tereta što bi, kako smatra, doprinelo privredi, te i mogućnosti Grčke da uredno vraća dug.
 

Pošto je finansijski učestvovao u oba prva međunarodna programa kreditne pomoći Grčkoj koja je u dužničkoj krizi, MMF je i u trećem programu, ali za sada odbija da daje novac, ako evrozona ne odluči o olakšavanju uslova otplate duga Grčke koji sada iznosi 180 odsto njenog BDP.

Pod pritiskom uglavnom iz Berlina, evrozona još nije odlučila o tome, te je teško pitanje mera za olakšavanje otplate grčkog duga odložila za iduću godinu.

Po Šojbleu, "pravila MMF odgovaraju zemljama koje imaju svoju valutu, ali ne i onima koje su članice valutne unije", kakva je zona evra.

Grčka, članica evrozone, "teško da može da postane konkurentna u uslovima monetarnog pariteta", rekao je Šojble.

AP, Grčki ministar finansija Euklid Cakalotos

Međunarodni krediti za Grčku koje je ona dobila od izbijanja dužničke krize 2010. godine, uz mere radikalnog smanjena državnih rashoda, "dali su neke rezultate, ali nisu rešili problem", priznao je Volfgang Šojble koji se, međutim, nada rešenju do kraja tekućeg, trećeg programa pomoći, 2018. godine.

On smatra da bi "Mehanizam evropske stabilnosti (ESM) trebalo da se transformiše u Evropski monetarni fond" da bi zadovoljio potencijalne potrebe zemalja članica evrozone.

Klaus Regling, šef ESM, potvrdio je u intervjuu objavljenom danas u drugom grčkom dnevnom listu, da se "u Evropi raspravlja o jačanju monetarne unije".

Sukobi policije i anarhista u atinskom kvartu Eksarhija; Autor: Profimedia

Evrozona mora postati "manje ranjiva" i "siguran sam da će ESM igraju važnu ulogu" ako ponovo dođe do kriza, rekao je Klaus Regling.

"Možemo preuzeti određene odgovornosti koje ima MMF i očekuje širok konsensus o tome", rekao je on za grčki list "Efimerida ton sintakton".

Šef ESM je u sredu u Atini razgovarao s premijerom Alekisom Ciprasom i ministrom finansija Euklidom Cakalotos o izgledima grčke ekonomije.

"Ako se reforme nastave narednih 14 meseci, Grčka će se vratiti na međunarodno tržište kapitala", rekao je on.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Volfgang Šojble; Autor: EPASvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Volfgang Šojble; Autor: EPAMagazin

NEWSWEEK OTKRIVA Za slavu imena i spas grešne duše: Zašto srpski političari masovno grade crkve (FOTO)

Volfgang Šojble; Autor: EPAMagazin

NEWSWEEK PUTOVANJE Kako najbolje provesti vikend u Atini: Grad u kom se sudaraju antika, Istok i postmodernizam (FOTO)

Volfgang Šojble; Autor: EPASvet

BIL GEJTS IZGUBIO PRIMAT: Ovo je sada najbogatiji čovek na planeti (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS