Svet

NAPREDAK U PREGOVORIMA O KIPRU: Ujedinjene nacije zadovoljne, moguće "sveobuhvatno rešenje"

Generalni sekretar UN je "veoma uključen" u nastojanja da se "postigne sveobuhvatno rešenje za narod Kipra"

Objavljeno: 01.07.2017. 17:51h
Foto: Antonio Gutereš, Nikos Anastasijadis i Mustafa Akinči; Autor: EPA
Ima napretka ka ponovnom ujedinjenju Kipra, objavile su UN u saopštenju posle niza sastanaka na najvišem nivou održanih od petka u Švajcarskoj, u Krans-Montani.

"Razgovori generalnog sekretara UN Antonia Gutereša i predsednika Nikosa Anastasijadisa i vodje kiparskih Turaka Mustafe Akinčija bili su veoma konstruktivni", rekao je Guterešov portparol.Tokom svoje 24-časovne posete, šef UN koji se u subotu sastao s predstavnicima država-garanata nezavisnosti Kipra Grčke, Turske i Velike Britanije čija je Kipar bio kolonija. Gutereš je razgovarao i s predstavnicima EU pošto je njena članica Republika Kipar koja zbog turske okupacije severa ima kontrolu samo nad svojim južnim delom teritorije, gde žive kiparski Grci.
 

"Ima uzajamnog razumevanja o jednom 'paketu' koji bi mogao da dovede do sveobuhvatnog rešenja" kiparskog pitanja, teritorije podeljene pre više od 40 godina, rekao je Guterešov portparol.

Generalni sekretar UN je "veoma uključen" u nastojanja da se "postigne sveobuhvatno rešenje za narod Kipra", rekao je još portparol.

Pregovori o Kipru u Krans-Montani (Švajcarska); Autor: EPA

Pre ove serije sastanaka, Gutereš pozvao kiparske lidere da iskoriste "istorijsku priliku" koja im se pruža na pregovorima u Švajcarskoj.

Ova nova runda razgovora počela je u sredu u velikom hotelu u Krans-Montani u prisustvu kiparskog predsednika i lidera kiparskih Turaka, i predstavnika država-garanta nezavisnosti te ostrvske države. 

Antonio Gutereš; Autor: EPA

Po grčkom izvoru, očekuje se da se razgovori nastavi iduće sedmice.

Prethodni pregovori su bili januara u Švajcarskoj i uglavnom s završili neuspehom, pošto se strane nisu dogovorile o bezbednosti buduće države, što je predmet i ovonedeljnih pregovora, koji pogoršava tenzije između rivalskih kiparskih delegacija.

Nikos Anastasijadis; Autor: EPA

Kiparski Turci su 2004. godine na referendumu prihvatili rešenje koje je tokom mukotrpnih višemesečnih pregovora takodje u Švajcarskoj, pripremio tadašnji generalni sekretar UN Kofi Anan, dok su to rešenje tada odbacili kiparski Grci. Anana je to razgnevilo, i UN su se u kiparskim pregovorima tek sada ponovo angažovale na najvišem nivou.

Kipar koji ima milion stanovnika, podeljen je turskom vojno okupacijom severa 1974. godine, a pre toga i "Zelenom linijom" koju su zbog medjunacionalnih sukoba UN na Kipru postavile još 1964. i održavaju je do danas.

Mustafa Akinči; Autor: EPA
 
(Dragana Ivanović / Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Antonio Gutereš, Nikos Anastasijadis i Mustafa Akinči; Autor: EPASvet

SUĐENJE PUČISTIMA U TURSKOJ: Oko 500 ljudi tereti se za pokušaj vojnog udara

Antonio Gutereš, Nikos Anastasijadis i Mustafa Akinči; Autor: EPAMagazin

NEWSWEEK PUTOVANJE Kako najbolje provesti vikend u Atini: Grad u kom se sudaraju antika, Istok i postmodernizam (FOTO)

Antonio Gutereš, Nikos Anastasijadis i Mustafa Akinči; Autor: EPASrbija

TAČI TVRDI: Kosovo je faktor mira i stabilnosti u regionu

Antonio Gutereš, Nikos Anastasijadis i Mustafa Akinči; Autor: EPASvet

​NEMAČKA OSUDILA SANKCIJE RUSIJI: Moguć trgovinski rat između SAD i Evropske unije

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS