Svet

AMERIČKI MEDIJI: Obama vodio tajni rat protiv Putina, odobrio postavljanje "digitalnih bombi" u ruske sisteme

Svi razgovori o ruskom utjecaju na američke izbore održavani su u najvišoj tajnosti, navodi 'Washington Post'

Objavljeno: 02.07.2017. 15:50h
Foto: Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina s čelnicima međunarodnih novinskih agencija na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterbur u palati Konstantinovski u Strelni nedaleko od Sankt Peterburga; Izvor: EPA
Početkom avgusta prošle godine u Belu kuću stigla je koverta poslata iz sedišta Centralne obaveštajne agencije, u kojoj se nalazio detaljni obaveštajni izveštaj o umešanosti ruskog predsednika Vladimira Putina u kampanju američkih predsedničkih izbora, piše Washington Post.

Američki obaveštajci navodno su presreli Putinove posebne instrukcije kojima je naredio ciljeve kampanje - poraz ili barem nanošenje štete demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton i pomaganje Donaldu Trampu u pobedi na izborima.Ruski napadi na američke izbore postajali su sve očigledniji. Hakeri dobro povezani s ruskim obaveštajnim službama su imali uvid u kompjuterske mreže Demokratske stranke, ali i neke republikance, više od godinu dana.
 
Federalni istražni biro je otvorio istragu o Rusima bliskim Trumpovim saradnicima, da bi ubrzo gotovo 20.000 mailova ukradenih sa servera Demokratske stranke završilo na stranicama WikiLeaksa.

AP, Vladimir Putin i Barak Obama

Američke vlasti tek tada su postale svesne utjecaja ruskih hakera i ruskih planova za nadolazeće izbore, navodi list.

O osetljivosti materijala najviše govori činjenica da je šef CIA odlučio da je materijal toliko osetljiv da ga nije stavio u dnevne izveštaje predsedniku.

Svi razgovori o ruskom uticaju na izbore održavani su u najvišoj tajnosti, praktično jednako kao i pripreme za ubistvo lidera Al Kaide Osame bin Ladena. Bilo je potrebno da prođe određeno vreme da i ostali delovi obaveštajne zajednice prihvate zaključke CIA.

Vrh Obaminog kabineta tek je u poslednjim sedmicama njegovog mandata pristao da izađe u javnost s informacijama o ruskom uplitanju.

Reuters, Hilari Klinton i Donald Tramp

Međutim, nisu Obamini saradnici samo posmatrali šta im Rusi rade, nego su tajno raspravljali o mogućim odgovorima i kažnjavanju ruskih vlasti. Raspravljali su navodno o mogućim napadima na rusku infrastrukturu, objavi tajnih i sramotnih materijala o Putinu i sankcijama koje bi uništile rusku privredu, piše Washington Post.

Nakon nekoliko meseci raspravljanja i dogovaranja, Obama je odobrio dosta skroman paket mera. Zatvorena su dva ruska kompleksa, proterano je 35 diplomata i uvedene su ekonomske sankcije toliko specifične da su ih mnogi prozvali čisto simboličkim.

Ipak, Obama je navodno odobrio i postavljanje zloćudnih programa u rusku infrastrukturu, prave digitalne bombe, koje bi mogli aktivirati po želji. Projekat je odobren u poslednjim sedmicama Obaminog mandata i bio je tek u razvoju kad je on napustio Belu kuću i predao je na čuvanje Trampu. Zbog različitog pristupa dva predsednika, veruje se da Rusi neće snositi konkretne posledice za navodni uticaj na američke izbore.

Donald Tramp; Autor: Fonet / AP

Najbliži Obamini saradnici brane takvu taktiku i kažu da kada su oni saznali za rusko uplitanje, već je bilo kasno da se zaustavi predaja svih onih mailova WikiLeaksu. Potpuno su uvereni i da su Obamina upozorenja, uključujući i jedno Putinu, naterali Rusiju da zaustavi neke ambicioznije planove, poput sabotaže američkih glasačkih kutija.

Otkriće CIA dogodilo se u vreme kada je Tramp već osigurao nominaciju Republikanske stranke, ali sve ankete su prognozirale da će Hilari osigurati nastavak demokratske vlasti u Beloj kući. Obama je očekivao da će za nekoliko meseci predati vlast nekadašnjoj kolegici.

Prema navodima Washington Posta, list je imao uvid u "informacije o Putinu koje su bile su neverovatne", ali su odlučili da ih čuvaju u tajnosti, na molbu američkih vlasti.
 
(Al Jazeera)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
 Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina s čelnicima međunarodnih novinskih agencija na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterbur u palati Konstantinovski u Strelni nedaleko od Sankt Peterburga; Izvor: EPASvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

 Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina s čelnicima međunarodnih novinskih agencija na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterbur u palati Konstantinovski u Strelni nedaleko od Sankt Peterburga; Izvor: EPAMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

 Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina s čelnicima međunarodnih novinskih agencija na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterbur u palati Konstantinovski u Strelni nedaleko od Sankt Peterburga; Izvor: EPASvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

 Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina s čelnicima međunarodnih novinskih agencija na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterbur u palati Konstantinovski u Strelni nedaleko od Sankt Peterburga; Izvor: EPASvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS