Svet

ODBAČEN ULTIMATUM Arapske zemlje: Nastavljamo sa sankcijama dok Katar ne promeni politiku

Šefovi diplomatija četiri arapske zemlje su se sastali u Kairu kako bi razgovarali o situaciji nakon isteka roka koji su dali Kataru u pogledu ispunjenja 13 zahteva

Objavljeno: 06.07.2017. 11:01h
Foto: Šefovi diplomatija Saudijske Arabije i UAE; Autor: Reuters
Ministri spoljnih poslova četiri arapske zemlje koje bojkotuju Katar izrazili su u razočaranost "negativnim" odgovorom te zemlje na njihove zahteve, ali nisu najavili nove sankcije protiv Dohe.

"Odgovor koji su četiri zemlje dobile u celosti je negativan i nedostaje mu sadržaj. On pokazuje da Katar neće promeniti svoju politiku", rekao je egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri koji je pročitao zajedničku izjavu.Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli su diplomatske i trgovinske veze s Katarom koji optužuju za podršku terorizmu i savezništvo s regionalnim neprijateljem Iranom. Doha odbacuje optužbe.
 
Ministri su se sastali u Kairu kako bi razgovarali o situaciji nakon isteka roka koji su dali Kataru u pogledu ispunjenja 13 zahteva.

"Politički i privredni bojkot nastaviće se dok Katar ne promeni svoju politiku", rekao je saudijski ministar spoljnih poslova Adel al Džubeir na konferenciji za novinare. 

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je na donošenje rezolucije o katarskoj diplomatskoj krizi u telefonskom razgovoru u sredu s egipatskim predsednikom Fatahom al Sisijem.

Katarski šef diplomatije Šeik Mohamed bin Abdulrahman al Tani; Autor: Reuters

Tramp je ponovio potrebu da sve zemlje "zaustave finansiranje terorista i da diskreditiruju ekstremističku ideologiju", navodi u izjavi Bela kuća.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat poslali su Kataru ultimatum s 13 zahteva, tražeći među između ostalog da prestane da podržavaju Muslimansko bratstvo, da zatvore medijsku kuću Al Džazira i smanje saradnju s Teheranom.

U nedelju uveče su za 48 sati produžili prvi rok od deset dana postavljen Dohi za odgovor, na zahtev Kuvajta, koji posreduje u toj krizi.

Katarski ministar spoljnih poslova, šeik Mohamed ben Abderahman Al Tani rekao je u utorak u Dohi da su zahtevi arapskih suseda "nerealni" i da se "ne odnose na terorizam nego da žele ukinuti slobodu izražavanja".
 
(Jutarnji)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Šefovi diplomatija Saudijske Arabije i UAE; Autor: ReutersSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Šefovi diplomatija Saudijske Arabije i UAE; Autor: ReutersSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Šefovi diplomatija Saudijske Arabije i UAE; Autor: ReutersSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Šefovi diplomatija Saudijske Arabije i UAE; Autor: ReutersSvet

​NEMAČKA OSUDILA SANKCIJE RUSIJI: Moguć trgovinski rat između SAD i Evropske unije

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS