Svet

DALEKO IZNAD PRVOBITNIH PROCENA: Obnova Mosula koštaće milijarde dolara! (FOTO)

Iračka vojska očekuje da će poraziti Islamsku državu u ovom gradu do kraja sedmice, jer je grupa sabijena na oblast od 500 metara uz reku Tigar

Objavljeno: 06.07.2017. 11:50h
Foto: Mosul (Irak); Autor: Fonet
Obnova osnovne infrastrukture u Mosulu koštaće više milijardi dolara, i počeće nakon završetka ofanzive iračke vojske uz američku podršku, u cilju preotimanja grada od terorističke organizacije Islamska država (ID), saopštila je visoka zvaničnica Ujedinjenih nacija.

Irački komandanti prognozirali su konačnu pobedu u Mosulu do kraja sedmice, nakon teških osmomesečnih borbi u gradu od dva miliona ljudi, tokom kojih je ID sabijen u oblast ne veću od 500 metara uz reku Tigar.Vojna napredovanja ostvarena su uz teška razaranja i u napadima je uništeno najmanje šest od 44 kvarta u zapadnom Mosulu.
 
Borbe, u kojima su izvođeni napadi autobombama ID kao i vazdušni udari i artiljerijski napadi iračke vojske i međunarodne koalicije koja je podržava, takođe su raselili oko polovine predratnog stanovništva grada.

Početne procene pokazale su da bi "stabilizacija", koja uključuje obnovu vodosnabdevanja, kanalizacije i elektroenergetske infrastrukture, kao i ponovno otvaranje škola i bolnica, mogla biti dvostruko skuplja od ranijih procena, izjavila je za Reuters Liz Grande, humanitarna koordinatorka UN za Irak.

Mosul (Irak); Autor: Reuters

Obim štete daleko je veći nego što se očekivalo i mnogo je teži u zapadnoj polovini grada nego u istočnoj, koja je preoteta od ID pre šest meseci, kazala je.

"U zapadnom Mosulu videli smo najteže štete u kompletnom sukobu. U tim kvartovima, u kojima su borbe bile najteže, videli smo teške štete neuporedive s bilo čime što se do sada desilo u Iraku“, izjavila je Grande.

Mosul (Irak); Autor: Reuters

Stabilizacija u istočnom Mosulu mogla bi da se obavi u roku od dva meseca, ali bi trebalo više od godinu dana da se to učini na zapadu, kazala je Grande, dodajući da bi dugoročna obnova mogla da košta milijarde dolara.
 
(Al Jazeera Balkans)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Mosul (Irak); Autor: FonetSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Mosul (Irak); Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK OTKRIVA Za slavu imena i spas grešne duše: Zašto srpski političari masovno grade crkve (FOTO)

Mosul (Irak); Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Mosul (Irak); Autor: FonetSvet

TERORISTIČKI NAPAD U KABULU: Ubijeni svi napadači, Islamska država preuzela odgovornost (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS